eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mi a kapcsolat a szabálytalan szívverés és a depresszió között?

Kapcsolatot találtak a szabálytalan szívverés és a depresszió között: akinek szívritmuszavara van, annál a depresszió kockázata is nagyobb lehet egy német kutatás szerint.

Noha a kockázat nem sokkal lett nagyobb, az eredmény azonban egybevág más kutatásokkal, melyek szintén összefüggést találtak a szív rendellenességei és a depresszió között.

A szív felső kamráit érintő szívritmuszavar az atrális fibrilláció (AF). Sokféle oka lehet, köztük a szívroham, fertőzések, szívbillentyű-betegségek. Az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség növelik a kialakulásának kockázatát.

Mintegy ötmillió amerikai betegnél diagnosztizáltak AF-et 2010-ben. Egy friss tanulmány becslései szerint számuk körülbelül 12 millióra nőhet 2030-ra.

Az orvosok régóta tudják, hogy pácienseik lelki állapota befolyásolhatja, mennyire törődnek saját magukkal, mennyire követik az orvosi utasításokat, hogyan viselik betegségük terhét.

Renate Schnabel, a Hamburgi Egyetem Szívközpontjának kutatója és munkatársai azt szerették volna tudni, hogy a depresszió kihat-e a szívritmuszavar alakulására és a páciens betegséggel kapcsolatos érzéseire.

A kutatócsoport 10 ezer német felnőtt adatait elemezte. Közülük 309-nek volt szívritmuszavara. Összehasonlították a depresszió súlyosságát az AF-től szenvedők és a normális szívritmussal élők csoportjában. A kedélybetegség mértékét egy nullától 27-ig terjedő skálán pontozták, minél súlyosabb volt, annál magasabb pontot adtak rá.

A szívritmuszavarral élők átlagosan négy pontot értek el, a normális szívritmusú csoport hármat. Egyik csoportnál sem volt olyan magas a depressziót mérő érték, hogy az kezelést igényelt volna.

Schnabel és kollégái úgy találták, a depresszió fokának különbségét nagyrészt a mentális zavar testi tünetei, a különböző területeken észlelt fájdalmak okozták, ami a szívritmuszavarral élőknél gyakoribb és erőteljesebb.

A PLOS One tudományos lapban megjelent tanulmányukban a kutatók azt írták, a depresszió szűrése és kezelése segíthet a szívbetegeknek, hogy jobban érezzék magukat, és még szívbetegségük is javulhat így.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×