Infostart.hu
eur:
389.74
usd:
330.27
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva

Ezért érdemes kevesebb sót fogyasztani

Csökkentheti a gyomorrák kialakulásának a veszélyét a sós ételek, mint például a szalonna, a kenyér és reggeli gabonafélék fogyasztásának visszafogása a World Cancer Research Fund (WCRF) rákkutatási szervezet szerint.

A túlságosan sok só fogyasztása emeli a vérnyomást, ami szívbetegségek és agyi érkatasztrófák kialakulásához vezethet. A WCRF szerint a napi ajánlott sóbevitel hat gramm, ez egy kávéskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ehelyett azonban az emberek 8,6 grammot fogyasztanak.

Nagy-Britanniában évente mintegy 6000 gyomorrákos megbetegedést regisztrálnak. A WCRF becslése szerint az esetek 14 százaléka, mintegy 800 rákbetegség elkerülhető lenne, ha az emberek betartanák a napi hatgrammos határt.

Kate Mendoza, a WCRF illetékese hangsúlyozta, hogy a gyomorrákot nehéz kezelni, mivel a legtöbb esetben a tényleges kialakulásáig nem ismerhető fel a betegség. A kialakulás megelőzésében az első helyen az életmódváltásnak kell szerepelnie: a sófogyasztás csökkentése mellett több gyümölcsöt és zöldségfélét kellene enni.

A WCRF a közlekedési lámpához hasonló színű címkék elhelyezésének bevezetését szorgalmazza: a piros a magas, a sárga a közepes, a zöld pedig az alacsony sótartalmat jelezné az élelmiszereken, ellentétben az élelmiszergyártók és szupermarketek által használt másfajta címkézési módszerrel - olvasható a BBC honlapján.

Címlapról ajánljuk
Ősi ösztöneinknek engedünk a karácsonyi túlevéssel, ám ez leküzdhető

Ősi ösztöneinknek engedünk a karácsonyi túlevéssel, ám ez leküzdhető

Tóth Tamás táplálkozási szakértő az InfoRádióban arról beszélt, hogy vannak módszerek, amelyekkel azok is átvészelhetik drasztikus súlygyarapodás nélkül az ünnepeket, akik egyébként sem étkeznek és élnek túl egészségesen. Ha viszont megtörtént a baj, és „bűnbe estünk”, akkor sincs minden veszve.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×