INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A madarak alkalmazkodnak a városi élethez

InfoRádió / MTI
A madárdal is lépést tart a felgyorsult városi élettel, elődeikhez képest magasabb hangon igyekeznek hallhatóvá tenni magukat a mai verébsármányok - állapították meg amerikai kutatók.

San Franciscó-i vizsgálataikban a koronás verébsármány (Zonotrichia leucophrys) dalát rögzítették, elemezték és hasonlították össze 1969 és 2005 között - számoltak be a kutatók az Animal Behavior című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

Úgy találták, hogy a város növekvő zajával versengő madarak mérhetően magasabb regiszterben csicseregtek 2005-ben, mint pár évtizeddel korábban.

Az eltelt 36 évben a hangfelvételek helyén, a Golden Gate híd közelében erőteljesen nőtt a gépkocsiforgalom, vele együtt a zajszennyezés. David A. Luther és csoportja úgy véli, a koronás verébsármány ehhez alkalmazkodott, amikor - a hangfelvételek szerint - lényegében ugyanazt a dallamot nagyobb hangmagasságban énekelte.

A fairfaxi George Mason Egyetem kutatói szerint a zajszennyezés elmúlt 3-4 évtizedben tapasztalt emelkedése több madárfajt kiszorított a nagyvárosokból, a koronás verébsármány viszont azon közé a fajok közé tartozik, amelyek képesek voltak az alkalmazkodásra.

A címlapról ajánljuk