eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jó hír az allergiásoknak: csökkent a pollenterhelés

Az elmúlt napokban csökkent a pollenterhelés az országban - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a hivatalos Facebook-oldalán. Magas koncentrációban csak a platán virágporát regisztrálták, és ezt is csak a Dél-Dunántúlon. Tüneteket okozhat még a nyír, néhol a gyertyán, illetve a fűz virágpora.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb jelentésében azt írta: a 14. hét első felében előbb fokozatosan erősödött, majd péntektől a hideg, az eső és a viharos szél következtében jelentősen csökkent a pollenterhelés.

A hét első felében még a nyír virágpora jelentette a legnagyobb terhelést, bár mennyisége fokozatosan csökkent, koncentrációja még elérte a magas, nagyon magas szintet. A hét közepétől viszont robbanásszerűen beindult a platán pollenszórása, virágporának koncentrációja magas, illetve nagyon magas szintre emelkedett.

A fővárosban a fűz és a gyertyán pollenkoncentrációja is elérte a magas szintet, de tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták a ciprus- és tiszafafélék, a juhar, a kőris és a hét elején még a nyár virágporát is, majd megkezdődött a tölgy és a bükk pollenszórása is.

Az esős idő következtében megemelkedett a légkörben az allergén gombák mennyisége is - a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes, Zalaegerszegen a magas szintet is.

Ezen a héten hétfőn az előző napokhoz hasonlóan továbbra is alacsony volt a pollenterhelés, kedden viszont kismértékben erősödött - olvasható az OKI jelentésében.

Az OKI a honlapján rendszeresen frissíti az egyes allergén növények - mogyoró, éger, ciprus- és tiszafafélék, kőris, nyárfa, gomba, szilfa, fűzfa - pollenszórására vonatkozó mérési eredményeket, és egy térképen öt színnel jelölik az egyes településeket a különböző allergének intenzitása alapján.

A fehér szín azt jelenti, hogy az adott növény pollenje nincs jelen az úgynevezett pollencsapdában. A pollenszemek alacsony intenzitását sötétzölddel, a közepes intenzitást világoszölddel jelölik. A magas intenzitást narancssárga, a nagyon magas intenzitást piros színnel jelzi az OKI.

Szerdán a legfrissebb mérési eredmények alapján csak néhány települést jelöltek a nagyon magas pollenintenzitást jelző piros színnel az OKI térképén. Eszerint jelenleg Győrben és Zalaegerszegen a nyír, míg Pécsett a platán pollenkoncentrációja éri el a nagyon magas szintet.

Paller Judit országos tiszti főorvos és Apatini Dóra, az OKI biológusa március végén sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a kései téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős lesz a pollenszezon.

Mint a tiszti főorvos akkor kiemelte: a magyar lakosság körülbelül tíz százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×