eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Bekamerázzák a mormoták otthonát

Két magas-tátrai mormotacsalád életét követhetik nyomon júliustól az interneten online közvetítésben az érdeklődők.

A kezdeményezés a Tátrai Nemzeti Parké, amely tavaly első ízben egy magas-tátrai sasfészket kamerázott be. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a sasfészket az idén két mormotaüreg váltja. Ez a mormota kolónia a Magas-Tátra déli részén 1900 méteres magasságon él. A két kiválasztott mormota család életének online közvetítését júliustól októberig tervezik.

"A Tátrai Nemzeti Park alkalmazottai nagy lelkesedéssel dolgoznak a projekt megvalósításán munkaidőn kívül is. Munkájukat nagyra értékelem" - nyilatkozta Nagy József szlovák környezetvédelmi miniszter és hozzátette: "A mormoták intenzív figyelésével nemcsak a nyilvánosság kap új információkat, de a szakértők is sokat tanulhatnak".
A mormoták védett állatok, számuk évről évre csökken. A téli időszakot üregeikben alvással töltik. A mormoták júniusban azután tisztítják az üregeiket, mert a hónap végén hozzák világra utódaikat. Az apró állatkák ebben az időszakban nagyon érzékenyek a zavarásra, ezért a megfelelő mormotacsaládot július második felében választják ki.

A mormoták életének közvetítése igényes munka, a gyakran változó időjárás, a gyakori nyári viharok befolyásolhatják az adást. Esős időben az is előfordulhat, hogy a mormoták több napig nem bújnak elő odújukból.

Szakértők szerint a nézők főleg a kora reggeli órákban láthatják majd a mormotákat, amikor táplálék kereső útjukra indulnak. Érdekes látványt nyújt, amikor a napsütéses napokon a mormota család együtt eszik és játszik.

A közvetítés elérhető lesz a szlovák környezetvédelmi minisztérium honlapjáról is, a www.enviro.gov.sk címen.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×