eur:
400.09
usd:
367.04
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Vida nem tudta megszokni Olaszországot

Szőke medvét rögzítettek az észak-olasz Trentino erdőiben felállított kamerák. A világos bundájú, fiatal hím az olaszországi medvenépesség szakértői szerint annak a csoportnak a leszármazottja, melynek tagjait a kilencvenes években költöztették át Szlovéniából a szomszédos olasz hegyekbe.

Már rajongói tábora is van annak a medvének, amelyet a Trento közeli Dolomitokon vettek fel az itt működő kamerák. A legelső szőke bundájú medve Olaszországban, akit természetes környezetében láttak meg. (A barna medvék bundája nyáron az erős nap hatására kivilágosodik.)

A világos bundájú, fiatal hím az olaszországi medvenépesség szakértői szerint annak a csoportnak a leszármazottja, melynek tagjait a kilencvenes években költöztették át Szlovéniából a szomszédos olasz hegyekbe.

A három hím és hét nőstény szlovén barnamedvének az volt a feladata, hogy újraélessze a kihalt olasz medvenépességet, és úgy tűnik, munkájukat jól végezték. A barnamedve népesség szaporítása jó ütemben halad Olaszországban. Egyedül a Vida nevű nőstény medve mondott nemet, és többször is haza szökött bocsaival Szlovéniába.

A trentinói Stelvio természetvédelmi parkban a kirándulók az utóbbi hetekben két medvét is megpillantottak, a 2010-ben indított, négy évre tervezett Life Arctos medveszaporítási program tagjait.

A szőke medvét egy hátvakaró fánál sikerült lencsevégre kapni. A szakemberek megfigyelték, melyek azok a fatörzsek, melyekhez a medvék előszeretettel dörzsölik prémes hátukat. (A medvék nemzedékeken keresztül ugyanazokat a fákat használják hátvakarásra, amely a felnőtt hím medvék közötti kommunikáció egyik módja, miközben keresik a fogamzóképes nőstényeket.) Ilyen vakarófáknál állították fel a szakemberek a kamerákat. A fatörzs hasznos információkkal szolgál az állatok szagáról, hátrahagyott szőrükön DNS-vizsgálatot is végeznek.

Az olasz sajtó azonnal arra figyelmeztetett, hiába aranyosak, a medvéket nem szabad megközelíteni, etetni. Ha medvét látunk, a legjobb az, ha mozdulatlanok maradunk, és a lehető legtávolabbról csodáljuk őket - tanácsolta a Corriere della Sera napilap.

Címlapról ajánljuk
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Forró téma
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságba kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×