eur:
400.25
usd:
366.87
bux:
74592.77
2024. október 15. kedd Teréz

Azonos munkáért azonos bért?

Az amerikaiak közel fele véli úgy, hogy a nők és a férfiak nem kapnak azonos munkáért azonos bérezést - derült ki a Rasmussen Reports friss kutatásából. Sokan ennek okát a diszkriminációban látják, míg mások az eltérő munkatapasztalatot sejtik az egyenlőtlenség mögött.

A Rasmussen Reports adatai szerint az amerikai munkavállalók 38 százaléka véli úgy, hogy a nők és a férfiak azonos munkáért azonos összegű fizetést kapnak, míg 54 százalék úgy látja, jelentős különbségek vannak a két nem bérezése között.

A felmérés eredménye szerint a női munkavállalók 20 százaléka, a férfiak 54 százaléka gondolja úgy, hogy a munkaerőpiac nem diszkriminál, ezzel szemben a nők 71, a férfiaknak 39 százaléka véli úgy, hogy a két nem azonos feladatok ellátásáért nincs azonos módon megfizetve - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A bérkülönbségek okait tekintve a válaszadók negyede szerint a munkaadók diszkriminálják a nőket, közel ugyanennyien úgy vélik azonban, az eltérő szakmai tapasztalat mutatkozhat meg a fizetések közötti különbségben. Ötből egy személy szerint a munkavállaló képességein múlik a fizetés, és ezt tükrözhetik a fizetésbeli különbségek.

A két nem tagjai eltérően látják ezt a kérdést is. A nők 31, a férfiak 22 százaléka okolja a diszkriminációt az eltérő bérezésért, míg a férfiak 34, a nők 18 százaléka szerint a szakmai tapasztalat eltérése lehet az ok. A képességbeli különbségek a férfiak 26, a nők 17 százaléka szerint lehet magyarázat.

A Rasmussen Reports kutatási jelentése szerint a megkérdezettek 31 százaléka dolgozik szinte csak férfiakkal, míg 17 százalékuk dolgozik főként nők között. A válaszadók mintegy fele végez munkát olyan helyen, ahol a női és férfi munkavállalók aránya közel azonos. A felmérés szerint a kutatás résztvevői 58 százalékának közvetlen felettese férfi, míg 35 százalék esetében nő.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×