eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Virágvasárnap Szentkúton: makacs csacsi is tud segíteni

Virágvasárnap ismét szamárháton vonul a kegytemplomhoz az ünnepi szentmisére a mátraverebély-szentkúti gvardián. Õsi hagyomány ez az egyházban, mellyel Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulására emlékeznek.

A zsidók szamárháton érkező királyát a jeruzsálemi nép pálmaágakat lengetve és ruháit eléje szórva ünnepelte. Jézus azért választotta e nem túl elegáns utazási eszközt, hogy ezzel is kifejezésre juttassa, ő nem olyan értelemben király, mint az evilági uralkodók.

Régebben a jeruzsálemi szertartások vezetője is szamárháton vonult be a liturgiára, a hívek pedig ruhájukat terítették elébe. A szokás hazánkban sem ismeretlen. Régi ábrázolásokon látható, hogy a virágvasárnapi szertartásra így érkeztek a papok. Olyan középkori metszetek is vannak, melyeken a szamár fából készült és kerekeken húzták a templomhoz - emlékeztet közleményében Szerdahelyi Csongor, a ferences sajtóközpont vezetője

A szentkúti ferencesek tavaly is héhalmi cigányoktól kölcsönkért, igazi szamárral próbálkoztak, amely azonban elég makacs volt, így húzni-vonni kellett, hátán a gvardiánnal. Akkor a szamár gazdája nem volt jelen, ezért a jószág kissé szófogadatlan volt. Most az ő segítségével várhatóan jobban veszi majd az akadályokat a kedves jószág. A csacsit egyébként az eléje szórt színes ruhadarabok ijeszthették meg legutóbb, ennek ellenére idén is feldíszítik a szamár útját a héhalmi romák.

Az esetnek híre ment, és azóta is sokakat jókedvre derít. Egy kórházi önkéntes lelkipásztori segítő mesélte: "Szerdánként betegeket látogatok a Korányi kórházban. Egyik alkalommal az egyik kórteremben négy asszonyt találtam, lehangoltak, rosszkedvűek voltak, szólni is alig volt kedvük. Mondtam nekik, hogy jön a nap folyamán egy ferences atya, aki szentmisét mutat be, és aki nem tud azon részt venni, azokat szívesen meglátogatja a betegágyuknál. A ferences szót hallva az egyik palócosan beszélő asszony arca felderült, és elkezdte mesélni szentkúti élményeit, köztük is elsőként a virágvasárnapi csacsis kalandot. Az egykedvű betegek arca felderült, részt vettek a szentmisén, és aki tehette, szentségekhez járult."

Vagyis a makacs csacsi is tud segíteni.

A virágvasárnapi ünnepi szentmise Mátraverebély-Szentkúton 11 órakor kezdődik. A nagyhét további programjairól és a húsvéti lelkigyakorlaton való részvétel lehetőségéről a www.Szentkut.hu oldal tájékoztat.

Virágvasárnapon - az idén április 17-én - kezdődik a keresztény húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét. A virágvasárnapi szertartás a barkaszenteléssel kezdődik, majd körmenettel folytatódik. A szentmisében ekkor olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót Szent Máté evangéliumából. A megszentelt barkát elégetik a következő év hamvazószerdája előtt, és ezzel hamvazza a pap a híveket.
Virágvasárnapon tilos a munka, s főként a mulatság. A Mátraalján úgy tartják, hogy ekkor nem szabad táncolni, mert letáncolnák a fákról a virágot. A népszokás szerint ekkor jó elvetni a virágmagvakat, mert szebbek és illatosabbak lesznek.
A katolikus egyházban ez a nap Ifjúsági Világnap is egyben, amelynek rendszeres megtartását II. János Pál pápa vezette be 1985-ben. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×