eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Átadták Budapest legkorszerűbb köztéri illemhelyét

Átadták Budapest legnagyobb és legkorszerűbb köztéri illemhelyét - közölte az üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művek. Az akadálymentes, zuhanyzókkal, gyermek WC-vel és pelenkázóval felszerelt épület turisztikailag frekventált területen, a Hősök teréhez közel, a Műcsarnok mögött található.

A városvezető hangoztatta: a kulturált európai nagyvárosi léthez hozzátartozik, hogy legyenek megfelelő illemhelyek. Mint mondta, Budapestnek ezen a téren komoly adósságai vannak az itt élőkkel és a turistákkal szemben.
Elmondta, a Déli pályaudvari után ez a második illemhely, amelyet felújítottak. Jelezte azt is: a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem vállalkozókkal, hanem saját alkalmazottaival működteti a mosdókat, így valóban "gazdájuk", üzemeltetőjük, karbantartójuk lehet a létesítményeknek.
Palkó György, a zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a frekventált idegenforgalmi helyen kialakított, most átadott illemhely és zuhanyzó a Budapestre látogató külföldieknek, a fővárosiaknak, a Városligetbe kilátogatóknak, az ott sportolóknak vagy a közelben parkoló turistabusz-vezetőknek nyújthat minőségi szolgáltatást.
György István (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes elmondta: A kisgyermekes családokra is gondoltak a létesítmény tervezésekor, így gyermekvécét és pelenkázót is kialakítottak.

A Műcsarnok és a jégpálya közötti parkos terület alatt 160 négyzetméteren kialakított nyilvános vécét, mosdót és zuhanyzóhelyet, "higiéniai központot" a mozgássérültek is akadálymentesen megközelíthetik.

A nyilvános illemhely a hét minden napján reggel 8 és este 8 között tart nyitva. A szolgáltatás díja 100 forint, de a zuhanyzó 20 perces használatáért és a törülközőbérlésért, a hajszárítóért külön fizetni kell.

Bátori Marianna, a zrt. szóvivője elmondta: eddig a fővárosban már negyven illemhelyet tettek kulturáltabbá kisebb-nagyobb átalakításokkal, felújításokkal.

Közölte azt is, hogy a fővárosi cég negyven megváltozott munkaképességű embert alkalmaz az illemhelykezelők között, és eddig száz munkahelyet teremtettek az illemhely-felújítási programmal. A fővárosban jelenleg 53 illemhely működik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×