eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már a hétvégén elkezdődhet a hazai síszezon

Változékony, csapadékos időjárás várható a következő napokban, havazásra országszerte lehet számítani, a hegyekben 5-10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az eplényi sípályán azt tervezik, hogy már pénteken hóágyúznak, a többi magyarországi síterepen egyelőre nem indítják el a felvonókat.

A napsütéses csütörtök után felhős péntek következik: az ország északi részén tartós lehet az éjjel kialakult köd, majd egy mediterrán ciklon érkezése miatt délutántól egyre több helyen ered el az eső, amely havazásba fordulhat. A hőmérséklet reggel 0 és -6 Celsius-fok között alakul majd, és délután is legfeljebb 8 fokig emelkedik. A délkeleti szél akkorra megélénkül, megerősödik.

Az első hétvégi napon eleinte felhők borítják majd az eget, az ország északi területein és a hegyekben havazás, délen pedig eső várható. Délutántól lassan felszakadozik majd a felhőzet, így megszűnik a csapadék is, megerősödik azonban a nyugati szél, a hőmérők pedig legfeljebb 5 fokot mutathatnak.

Vasárnap kezdetben a nap is kibukkanhat a felhők közül, később azonban beborul majd, így este egyre nagyobb területen lehet csapadék, eleinte hó, aztán eső. A csúcshőmérséklet 6 fok körül várható.

A hétvégén már síelni is lehet a hegyekben, ahová a meteorológusok 5-10 centiméternyi havat várnak. Az eplényi sípályákon várhatóan már pénteken megkezdik a hóágyúzást, és ha marad a hideg, a jövő héten is folytatják azt.

A Meteo Klinika orvosmeteorológiai előrejelzése szerint pénteken kettős fronthatás várható. Addigra a napok óta tartó változékony időjárás miatt sokak szervezete kimerül, így érdemes fokozott folyadékbevitellel és a napi rutin betartásával helyre billenteni az egyensúlyt. Ilyen időszakokban sokan türelmetlenebbek, ingerültebbek a megszokottnál, amin segíthet a hosszabb pihenés.

Szombaton ugyancsak kettős fronthatásra kell számítani, vasárnaptól pedig gyenge melegfronti hatás érvényesül majd. Emiatt alvásproblémák, a vérnyomás emelkedése és indokolatlan idegesség jelentkezhet.

Pénteken már húágyúzhatnak

Valószínű, hogy már pénteken elkezdődik a hóágyúzás az eplényi sípályán - jósolta a sitv.hu. Először a tanulópályán kezdődik meg a hókészítés. Ha marad a hideg, akkor a hóágyúzást a jövő héten is folytatják, és akár december 4-én egy hosszabb pályát is megnyithatnak.

A többi magyarországi síterep egyelőre nem tervezi, hogy elindítja a felvonókat. Bár mindenhol várható 5-10 centiméteres friss hó, ez még csak szánkózásra vagy hógolyózásra lesz elegendő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×