eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az interneten is érvényesül a társadalmi egyenlőtlenség

A közhiedelemmel ellentétben nem függ az iskolázottságtól és a jövedelemtől a háztartások széles sávú internet-kapcsolattal történő ellátottsága - legalábbis az Egyesült Államokban. Amerikai kutatók szerint a fehér és színes-bőrű lakosság között akkor is jelentős a különbség, ha e két faktort kiszűrik: ugyanolyan iskolai és anyagi háttérrel rendelkező fehér, illetve afroamerikai háztartás közül az előbbi nagyobb valószínűséggel rendelkezik széles sávú internet-hozzáféréssel.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium jelentése szerint online is kimutathatók az etnikai csoportok közötti társadalmi egyenlőtlenségek. A 2001 és 2009 közötti statisztikai adatok elemzése szerint a széles sávú internet-penetráció növekvő aránya (a vizsgált időszakban 9-ről 64 százalékra nőtt) ellenére a digitális szakadék a fehér és nem fehér lakosság között jelentős.

Az elemzés szerint, amelyet az ELTE TÁTK hírlevele ismertet, a fehér és ázsiai-amerikai háztartásokban lényegesen magasabb a széles sávú kapcsolatok aránya, mint más társadalmi csoportokban. A legmagasabb, 77 százalékos arányban az ázsiai családok rendelkeznek gyors adatátviteli eléréssel. A fehér háztartásokban ez a szám 68 százalékos, míg az afrikai-amerikai családok esetében 49, a spanyolajkú amerikaiak körében pedig 48 százalékos.

A felmérés szerint a városban élők és a fiatalabbak nagyobb arányban rendelkeznek széles sávú hozzáféréssel, mint a vidékiek és az idősebbek. Ugyanakkor, bár az adatok szerint a magasabb iskolai végzettségű és jövedelmű háztartásokban nagyobb valószínűséggel van széles sávú internet-kapcsolat, ez a fajta demográfiai különbség önmagában mégsem magyarázza az etnikai csoportok közötti különbséget.

Ha ugyanis e két faktort kiszűrik, a fehér lakosok körében akkor is 10 százalékkal magasabb a széles sávon kapcsolódók aránya, mint a fekete bőrű állampolgárok körében, sőt a fehérek esetében így is 14 százalékkal többen rendelkeznek jobb infrastruktúrával, mint a spanyolajkú háztartásokban.

A kutatást értékelő szakértők szerint a különbségnek egyéb okai is lehetnek. Közülük Rebecca Blank például, úgy látja, az állampolgárok társadalmi környezete lehet az egyik magyarázó faktor. A szakértő szerint az internet egyik fontos tényezője, hogy az internetezők egy közösség tagjainak érzik magukat, olyan közösségének, amelyet az internet-használat is összeköt.

Így szerinte azoknak az embereknek, akiknek környezete nem használja az internetet, kisebb a hajlandóságuk a csatlakozásra, mint azoknak, akik az őket körülvevő közegükben is az online aktivitást tapasztalják.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×