eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tényleg jó aludni egyet a gondokra!

Aludjunk rá egyet! - hangzik el gyakran, ha egy problémát nem tudunk azonnal megoldani. Kutatók most bizonyították, hogy igazuk van azoknak, akik időt adnak maguknak a gondolkodásra.

Segítünk az agyunknak megtalálni a legjobb megoldást, ha eltereljük a figyelmünket az adott problémáról - derül ki egy holland kutatásból, amelynek során kiderült az is: gyakrabban hoznak rossz döntést azok, akik tudatosan próbálnak megküzdeni egy bonyolult kérdéssel.

A kísérletek során az önkénteseket arra kérték, hogy válasszák ki a legjobbat a felsorolt autómodellek közül. A kutatók minden kocsiról tucatnyi információt írtak le, kettő azonban kiemelkedett közülük jó úttartása és alacsony fogyasztása miatt.

Miután a résztvevők végigolvasták a jellemzőket, a kutatók két csoportra osztották őket. Az egyik csapat tagjait arra kérték, hogy azonnal válasszák ki a legjobbat, míg a többieknek adtak egy másik rövid, ám elgondolkodtató feladatot is, mielőtt dönteniük kellett volna.

Az eredmények összesítésekor kiderült, hogy a második csoportba tartozók közül - akiket a kutatók "nem tudatos gondolkodóknak" neveztek - többen választották a legjobb tulajdonságokkal rendelkező autót. Ez azért lehet így, mert a tudatalatti időt kapott arra, hogy mérlegelje az előnyöket és a hátrányokat - vélik a Radboud Egyetem munkatársai.

Amikor a nagyszüleink azt tanácsolták, hogy aludjunk egyet, ha valamilyen gond nyomaszt bennünket, valószínűleg ösztönösen megérezték: jobb pihentetni a problémát, hogy később jobban átlássuk, mi az igazán fontos. A kutatásunk megmutatja, hogy a nagyszüleinknek igaza volt - mondta a kísérletek vezetője, Maarten Bos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×