eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szorongó dohányosnak nehezebb leszokni

Jóval gyötrelmesebb leszokniuk a cigarettáról a szorongásos betegségekben szenvedőknek más dohányosoknál - állapították meg amerikai kutatók. Az ilyen hangulatzavarokkal küzdők elismerték, hogy nagyfokú a nikotinfüggőségük, és már a leszokási kísérletük előtti időszakban elvonási tünetek jelentkeztek náluk - számolt be a upi.com.

Az amerikai Madison és Milvaukee városokban tartottak ingyenes leszoktató tanfolyamot, illetve végeztek gyógykezelést a Wisconsin Egyetem dohányzás hatásait vizsgáló és kezelő központjának munkatársai - mondta el az intézmény professzora, Megan Piper.

A kísérletről készült tanulmány szerint az ezerötszáz résztvevő közül 455 számolt be múltbéli pánikrohamról, 199 közölte, hogy szociális fóbiában (Social Anxiety Disorder) szenved, és 99 páciens mondta el, hogy generalizált szorongásos zavara (Generalized Anxiety Disorder, GAD) van - néhányan pedig egynél több betegség tüneteit említették.

Azok a dohányosok, akiknek szorongásos panaszaik voltak, azt is elismerték, hogy nagyfokú a nikotinfüggőségük, és már a leszokási kísérletük előtti időszakban elvonási tünetek jelentkeztek náluk.

Végeredményben a tanulmány megállapította, hogy a szorongásos betegségekben szenvedő dohányosok sokkal rosszabbul élték meg káros szokásuk elhagyásának első napját, mint azok, akinek nem voltak ilyen hangulatzavaraik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×