eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Egyszerű módszerrel száműzni lehet a kellemetlen fokhagymaszagot

Sokan azért nem mernek enni az egyébként rendkívül egészséges fokhagymából, mert elviselhetetlen szaguk lesz tőle. Amerikai kutatók szerint a kellemetlenség kiküszöbölése érdekében elég, ha kinyitják a hűtőt.

Az Ohiói Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mi képes elnyomni a nyers, illetve a főtt fokhagymagerezdek kellemetlen szagát. A kézenfekvő megoldás: a tej.

A minden háztartás hűtőjében megtalálható ital jelentősen csökkenti annak az összetevőnek a koncentrációját, amely a kellemetlen lehelet- és testszagot okozza - állítják a Journal of Food Science szaklap hasábjain az amerikai kutatók, akik szerint a tej sokkal hasznosabb a fogmosásnál, amely szinte egyáltalán nem jelent megoldást a problémára.

Kiemelték, hogy 200 ml tej közel 50 százalékkal csökkenti a lehelet allil-metil-szulfát koncentrációját. Minél zsírosabb a tej, annál jobb, és hasznosabb, ha a fokhagymás étel fogyasztása közben isszuk meg, mint utána.

A fokhagymát már több ezer éve használják gyógyszerként. Kiváló magnézium-, B6 és C vitamin, valamint szeléniumforrás. Segít csökkenteni a vérnyomást, a koleszterint, sőt még a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×