eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyszerűen megelőzhető a vesekárosodás

Egyszerű vizeletvizsgálattal, egy fehérje szintjének mérésével előre jelezhetik a lehetséges vesekárosodást pácienseiknél az orvosok, így megvédhetik őket a nagyobb problémától - közölték amerikai kutatók.

A Journal of the American Society of Nephrology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint azoknál a pácienseknél, akiknél a legmagasabb albuminszintet mérték a vizeletben, csaknem ötször nagyobb volt az akut veseproblémák kifejlődésének kockázata.

Amint a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói írták, az egyszerű és olcsó teszttel jó előre és hatékonyan jelezhetik a vese kezdődő károsodását.

Morgan Grams és kollégái 11 200 - albuminuriára is tesztelt - páciensről szóló orvosi feljegyzéseket tanulmányoztak át. Az albuminuria állapotában a vizeletben megemelkedik egy fehérje, az albumin mennyisége. A kutatók megállapították, hogy még a kis mértékű albuminuria is azt jelezte, hogy a páciensnél akut vesekárosodás alakulhat ki.

Vesekárosodás következhet be például egyes gyógyszerektől, vagy a komputertomográfos vizsgálatok esetében alkalmazott kontrasztanyagoktól. Grams hangsúlyozta, hogy a beadott kontrasztanyag-mennyiséget olyan alacsonyan kell tartani, amennyire csak lehetséges a vizsgálat elvégzéséhez.

Az Amerikai Nefrológiai Társaság adatai szerint az amerikai népesség mintegy 10 százalékának van krónikus vesebetegsége. Évente több mint 100 000 amerikainál diagnosztizálnak veseelégtelenséget, melynek leggyakoribb oka a diabétesz.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×