eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egzotikus állatfajok tízezrei veszélyeztetik Anglia őshonos élővilágát

Nagy jóindulattal sem nevezhetők tipikusan brit állatfajoknak, mégis: skorpiók, brazil földimalacok és törpe kenguruk, sőt, vérengző piranhák vadon élő populációit találták az Egyesült Királyság területén. A szakemberek amiatt aggódnak, hogy ezek az idegen egyedek veszélyeztetik a szigetország őshonos élővilágát - számolt be a Daily Telegraph.

Az Eden Wildlife Report tanulmáya az elmúlt százötven év Britanniában meghonosodott állatait mutatja be. A legnagyobb ilyen élőközösséget, a Dél-Nyugat Angliában otthonra lelt 30-50 ezer gyűrűs nyakú törpepapagáj jelenti.

Ugyanezen a partvidéken 13 ezer körülire becsülik a sárgafarkú skorpiók számát. Feltételezik a kutatók, hogy az 1860-as években hozták az brit partokra a kereskedelmi hajók ezeket az egzotikus ízeltlábúakat, amelyek aztán megtelepedtek a kikötők környékén. A skorpiók népesebb kolóniája például hosszú ideje Sheerness város egyik hosszú, tengerparti téglafalában él.

Szintén ezresre duzzadt a létszáma Angliában a szibériai mókusoknak , miután az 1970-es években feltételezhetően egy kisállat-tulajdonostól a szabadba szöktek az első példányok.

Az említetteken túl olyan érdekes állatok lakoznak még az Egyesült Királyság területén, mint a coati, vagy más néven brazíliai földimalac, amelynek tíz, vadon élő egyedét fedezték fel Cumbriában.

Vagy a világ legnagyobb édesvízi teknőseként számon tartott, amúgy Amerika lassúbb folyású nagyobb vizeiben honos, ragadozó alligátorteknős, amelyből az elsőre 1993-ban bukkantak egy kerti tóban. Mára ezekből körülbelül húsz élhet Kent, London, West Midlands, és Yorkshire környékén.

A kutatók felfedeztek csaknem ezer olyan vaddisznót is, amely eredetileg Svédországban és a franciák erdeiben él. Feltételezik, hogy az első példányok dél-angliai farmokról szöktek el, majd elszaporodtak. Több mint ötven nagytestű vadmacska szintén vadon élhet Nagy-Britanniában - közli a tanulmány.

De valószínűleg a legszokatlanabb megfigyelt állat az Egyesült Királyságban az a nyestkutya, amelynek Ázsia, illetve Oroszország a hazája. A róka formájú, mosómedvére hajazó szőrzetű teremtmény néhány példányát Skóciában illetve Berkshire-ben is látták.

Toni Bunnel, az University of Hull tudósa, miután látta a tanulmányt, azt mondta, a kormánynak folyamatosan ellenőriznie kellene az Anglia területén élő, nem őshonos fajokat. "Egyre több az egzotikus állat az Egyesült Királyságban" - jelentette ki Bunnel, aki szerint ennek részben a klímaváltozás az oka, valamint az, hogy nő a vadonba szökött, vagy kidobott háziállatok száma.

"Tudnunk kell, mi vesz körül minket, és azt is, hogy urai vagyunk-e a helyzetnek. Néhány ilyen ellenőrizetlenül szaporodó idegen faj ugyanis veszélyeztetheti őshonos állatainkat, és felboríthatja Anglia élővilágának egyensúlyát" - figyelmeztetett a tudós.

Adrian Wills, a kutatás eredményeiről beszámoló Eden Channel munkatársa viszont azt mondja: "Elragadó látni, miként nyújt menedéket Nagy-Britannia ezeknek az egzotikus élőlényeknek. A küszöbünkön fekvő állatfajok miért ne lehetnének olyan szokatlanok, furcsák és változatosak, amilyenek Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában élnek" - jegyezte meg Wills.

Ezeknek az idegen fajoknak az első példányai általában fogságból szöknek meg, vagy maga a tulajdonos dobja ki őket a vadonba, miután háziállatként megunta.

A legújabb megfigyelések még különösebb, de igen káros "megszállókat" találtak. Olyanokat, mint az indiai muntyákszarvas, vagy a vaddisznó, amelyek feldúlták a veteményeseket, és elüldözték az őshonos élőlényeket lakóhelyükről. Az elmúlt héten pedig piranhát fogott ki egy horgász az egyik brit tóból - több ezer kilométerre Dél-Amerikától, ahol ezek a vérengző halak amúgy általában garázdálkodnak.

A környezetvédelmi hatóság azt feltételezi, hogy a piranhát azután dobhatták a kis tóba, hogy túl nagyra nőtt, és már nem fért el valakinek otthon az akváriumában.

"Az egzotikus állatok és növények szabadba telepítése komoly bajt okozhat" - figyelmeztetett az ügynökség szóvivője. "Az embereket tájékoztatni kell arról, hogy mit, hogyan tehetnek ezekkel az élőlényekkel ahelyett, hogy elárasztják velük a természetet" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×