eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Napi négy csésze kávé megvéd a ráktól?

Napi négy csésze kávé segíthet megelőzni a szájüregi rák kialakulását - hívták fel a figyelmet amerikai kutatók.

A University of Utah kutatói kilenc korábbi tanulmány adatait összegezték, összesen ötezer daganatos beteg és kilencezer egészséges személy kávézási szokásait vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál 39 százalékkal kisebb eséllyel diagnosztizálnak szájüregi rákot, akik naponta több csésze kávét megisznak.

"Ezek a daganatos betegségek nagyon veszélyesek, kevesen gyógyulnak meg teljesen. Ezért a következtetéseinknek fontos szerepe lehet a gyógyításban és a megelőzésben" - mondta Mia Hashibe. A kutatás vezetője kiemelte, az adatok feldolgozása során kiszűrték a rákra hajlamosító egyéb tényezőket, például a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a családi halmozódást. Úgy véli, meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy a kávéban lévő több mint ezer anyag közül némelyik valóban antioxidáns hatású, vagyis megvédi az emberi szervezetet a rákos sejtek burjánzásától.

Nagy-Britanniában évente több mint 5500 embernél diagnosztizálnak szájüregi rákot, és közel kétezren életüket vesztik a betegség miatt. Leggyakrabban azoknál alakul ki, akik dohányoznak és rendszeresen fogyasztanak alkoholt, a leginkább veszélyeztetettek a fiatal és középkorú férfiak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×