eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Cukorbetegség ellen is jó a barna rizs

Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ha fehér rizs helyett inkább barnát fogyasztunk - állítják amerikai kutatók.

A fehér rizstől meredeken emelkedik a vércukorszint, míg a hántolatlan, azaz rostban igen gazdag barna rizsből fokozatosan szabadul fel a glükóz, ezért is egészségesebb - írták az amerikai Harvard egyetem munkatársai az Archives of Internal Medicine című orvosi lapban. A kutatók csaknem 200 ezer, az Egyesült Államokban élő embert kérdeztek meg táplálkozási szokásaikról, a válaszokból pedig azt a következtetést vonták le, hogy a fehér rizs fogyasztása kapcsolatban lehet a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

Miután a kutatók vizsgálatukban figyelembe vették a résztvevők életkorát és az egyéb, a cukorbetegség megjelenését kiváltó tényezőket, azt találták, hogy 17 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki a diabétesz azoknál, akik hetente ötször 150 grammnyi fehér rizst ettek meg azokhoz képest, akik havonta csak egy alkalommal fogyasztottak a gabonából. És bár a válaszadók közül csupán nagyon kevesen - két százaléknyian - voltak, akik rendszeresen ennyire sok rizst ettek, a kutatók szerint eredményeik jelentőségteljesek.

Fordított hatás

A jelentés szerint ugyanakkor a barna rizs éppen ellentétes hatással van a szervezetre: csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kutatók szerint érdemes lenne a szokásos köretmennyiség legalább egyharmadát barna rizsre cserélnünk egy-egy étkezéskor, ezzel akár már 16 százalékkal javíthatnánk a kilátásainkat. Sőt, még jobbat tennénk a szervezetünknek, ha fehér rizs helyett inkább tésztát, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és zabpelyhet ennénk - állítják a harvardiak.

A szakértők szerint akkor táplálkozunk helyesen, ha az elfogyasztott szénhidrátmennyiség legalább felét finomítatlan gabonatermékekből készült élelmiszerekkel visszük be a szervezetünkbe.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×