eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Néhány méteren múlt Várkonyi László élete

Nem mondott le a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászásának tervéről Klein Dávid azután sem, hogy április 26-án társa, Várkonyi László halálos balesetet szenvedett a világ legmagasabb hegyén. Klein Dávid hazatérése után tartott első sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Várkonyi László élete mindössze néhány méteren múlt.

Fotó készült Várkonyi László halálos balesetéről április 26-án a Mount Everesten. Jamie McGuinness új-zélandi hegymászó a fényképpel a gépében most a 8850 méteres csúcs fel tart - oda, ahová a barátai által csak Konyinak nevezett alpinista a magyarok közül elsőként oxigénpalack használata nélkül akart feljutni társával és tanítványával, a jégomlást könnyebb sérülésekkel túlélő Klein Dáviddal.

A baleset egy viszonylag könnyű terepen, váratlanul és kikerülhetetlenül történt; nem emberi hiba okozta. Várkonyi Lászlónak egyszerűen nem volt szerencséje: bár ott, 7000 méteren akkor majdnem húsz, különböző nemzetiségű hegymászó mozgott a rögzített kötélpálya mentén, de azon a tízméteres szakaszon, amelyre ráomlott a jég, csak az 54 éves Várkonyi László állt. Valószínűleg azonnal meghalt.

Klein Dávidnak az volt a szerencséje, hogy nem a jégfal alatt, hanem néhány méterrel lejjebb állt, ezért a jég nem rázuhant, hanem elsodorta és átdobta egy peremen, amely alatt három méterrel a kötél fékezte meg az esését. Onnan húzták fel a serpák, akik utána két napig hiába keresték, nem találták meg Várkonyi László testét.

Klein Dávid már többször próbálta oxigénpalack nélkül, tehát sportszerűen megmászni a Mount Everestet. A csúcs eddigi körülbelül négyezer megmászója közül csak mintegy 150-en voltak képesek erre.

A tragédia ellenére sem adja fel a tervét, és ha idén nem is, de talán jövőre újra nekivág a helyiek által a Föld Istenasszonyának nevezett hegynek, amelynek egyik csúcsra néző dombján a 2001-ben szintén az Everesten meghalt dr. Gárdosi Sándor mellett most már Várkonyi László emlékét is egy nevével vésett kő őrzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×