eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma

Ördögi körhöz vezet a túlzott energiaital-fogyasztás

Az energiaital-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet több állami hivatal és szakmai szervezet. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa az InfoRádiónak hangsúlyozta, hogy a gyermekek fokozottan érzékenyek a koffeinre.

Rémisztőnek tartja az energiaital-fogyasztás terjedését az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa. Martos Éva kiemelte: a 18 év alattiak, a várandósok, valamint az intenzív fizikai és sporttevékenységet végzők számára nem biztonságos, ha ilyen terméket isznak. A koffeintartalomnak és egyéb anyagoknak olyan mellékhatásuk lehet, ami miatt óvatosságra intenek a szakértők - tette hozzá.

A főigazgató főorvos hangsúlyozta, hogy egyes energiaitalban 5 kávényi koffein található, így a túladagolás tünete alakulhat ki.

A gyerekek fokozottan érzékenyek a koffein hatására, náluk fokozott ingerlékenység, agresszivitás, izomgörcsök jelentkezhetnek, emellett veszélyt jelent az energiaitalnak az alkohollal együttes fogyasztása - emelte ki.

Martos Éva szerint a felgyorsult élet miatt az emberek naponta akár 5-6 kávét vagy energiaitalt fogyasztanak, emiatt alvászavarok jelentkeznek, és mindez ördögi körhöz vezet, amely egészségkárosító hatású.

Több állami hivatal és szakmai szervezet felhívást tesz közzé, amellyel az oktatási intézményekben az energiaitalok árusításának korlátozását kérik, egyúttal a szülőket figyelmeztetik - mondta a főigazgató főorvos.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×