eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Csak két biztonságos fogyókúrás szer marad a piacon

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlására az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) felfüggesztette a szibutramin hatóanyagot tartalmazó, elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerek forgalmazását. Az EMA egy új vizsgálat eredményei alapján nagyobbnak ítélte a szibutramin-tartalmú fogyasztószerek kockázatát, mint az elérhető előnyöket. Így jelenleg egy széles körben alkalmazott másik hatóanyag, az orlisztát kerül előtérbe; az ezzel a hatóanyaggal rendelkező gyógyszerek már Magyarországon is elérhetőek.

Az Európai Gyógyszerügynökség egy hat évig tartó, 10.000 embert érintő kutatás alapján megállapította, hogy a szibutramin-tartalmú fogyókúrás gyógyszerek növelhetik a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, illetve szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában az ilyen rizikófaktorokkal rendelkező páciensek esetében.

A szibutramin-tartalmú szereket súlyos elhízás kezelésére használják olyan pácienseknél, akik pusztán fogyókúra segítségével nem tudnak tartós vagy jelentős fogyást elérni. A szubitramin a központi idegrendszerre hat, és tulajdonképpen az éhségérzetet csökkenti.

Ezért az Európai Gyógyszerügynökség azt javasolja, hogy az orvosok függesszék fel a szibutramin tartalmú szerek felírását, és azon páciensek, akik már használják ezeket a készítményeket, konzultáljanak az orvosukkal egyéb lehetséges súlycsökkentő készítményekről, étrend-kiegészítőkről.

A forgalmazás felfüggesztésének következtében egy széles körben alkalmazott másik hatóanyag, az orlisztát kerül előtérbe. Az orlisztát nem a központi idegrendszerre hat, nincs serkentő vagy étvágycsökkentő hatása, kizárólag az emésztőrendszerben fejti ki hatását, így nem befolyásolja a szívritmust és az agyműködést.

A piacon lévő gyógyszerek közül az egyetlen orlisztát hatóanyagú, vény nélkül is elérhető fogyókúrás gyógyszer megakadályozza, hogy a táplálékkal elfogyasztott zsír egy része a vékonybélben felszívódjon, így minden két kiló saját erőből elért fogyás mellett további egy kilót veszíthetünk (természetesen kiegyensúlyozott és változatos, kalória- és zsírszegény étrend mellett).

Az orlisztát mint hatóanyag a legszélesebb körben tanulmányozott súlycsökkentő szer a világon, több mint 100 klinikai kutatással, amelyekbe összesen 30.000 embert vontak be. Hatásmechanizmusa, hogy a bélben megakadályozza az elfogyasztott zsír egy részének emésztését és felszívódását azáltal, hogy a zsírbontó enzimekhez kötődik. Az ezáltal fel nem szívódott zsír a széklettel távozik a szervezetből.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×