eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Már annyit internetezünk, mint tévézünk

Európa-szerte és Magyarországon egyaránt több szabadidőt töltenek otthon az emberek tévézéssel és internetezéssel, mint a válság előtt - derül ki a UPC megbízásából a The Reputation Institute által készített kutatásból. Szűcs László, a UPC Magyarország sajtókapcsolati igazgatója közölte, mára a megkérdezettek nagy része majdnem ugyan annyit tölt internetezéssel, mint televíziózással.

A reprezentatív felmérést 2009 októbere és decembere között végezték 11 ezer európai állampolgár bevonásával. A kutatás egyik fő megállapítása, hogy az európai tévénézők nagy része mára belefáradt a gazdasági világválsággal foglalkozó elemzések és műsorok folyamatos áradatába. Többségük arról is meg van győződve, hogy a szűnni nem akaró és túlzó tévés jelenlét súlyosbította a valós helyzetet.

A megkérdezettek jelentős része (Magyarországon például 61 százaléka) egyenesen úgy vélte, hogy meg kellene tiltani az olyan tévéműsorok sugárzását, amelyek a válságot megszenvedő embereket mutatnak be.

Ennek ellenére a felmérés szerint az emberek anyagi megfontolásokból csökkentették a házon kívül eltöltött szabadidő arányát, és inkább otthon maradnak. Drasztikusan visszaesett például a bárokra, éttermekre vagy utazásra fordított idő és pénz.

A magyarok szabadidejüket főként családjuk és barátaik körében, illetve a tévé és az internet előtt töltik. A magyar megkérdezettek csaknem fele vallotta azt, hogy a szabadidős tevékenységekre fordított összeg lefaragásával küzd a válság ellen. Ugyancsak a válaszadók fele mondta azt idehaza, hogy emiatt kevesebb lehetősége van szabadságra menni.

Az időráfordításban az internet mára felzárkózott a tévé mellé, a válságról szóló információk begyűjtésében pedig már első helyre sorolódott a web. Magyarországon a megkérdezettek 51 százaléka az internetet, 36 százaléka a televíziót, 7 százaléka az újságokat, 5 százaléka a rádiót említette elsődleges gazdaságihír-forrásként.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×