INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az antioxidánsokat is túl lehet adagolni

Infostart / InfoRádió
Ha túl sok úgynevezett szuperételt eszünk, azzal nagyobb kárt okozhatunk az egészségünknek, mint gondolnánk - állítják amerikai kutatók.

Édesburgonya, fekete áfonya, lencse, brokkoli - az elmúlt években többek között ezeket az egészséges élelmiszerek olyan szuperételekként emlegették a táplálkozásszakértők, amelyek sok antioxidánst tartalmaznak, így öregedésgátló hatásúak, sőt csökkentik a szívproblémák és a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

A Kansas State University kutatói szerint azonban jóból is megárt a sok, ugyanis a túl sok szuperétel fogyasztása felboríthatja a szervezetben a "jó" antioxidánsok és a "gonosz" prooxidánsok kényes egyensúlyát. Utóbbiak azok, amelyek felgyorsítják az izomzat és a szervek károsodását.

A túl sok antioxidáns felboríthatja az egyensúlyt, aminek az lehet az eredménye, hogy az idősebbek nehezebben lélegeznek, és nem tudják elvégezni azokat a testgyakorlatokat, amelyeket egyébként igen.

Az egyetem kutatói olyan állatokat vizsgáltak, amelyek szervezetében különböző mennyiségű antioxidáns volt. Azt találták, hogy legyengült azon állatok izomzata, amelyek szervezetébe túl sok antioxidáns került.

Sokan nem ismerik fel, hogy az anti- és prooxidánsok közötti egyensúly nagyon kényes, és azzal, hogy nagy adag antioxidánst fogyasztunk, nem feltétlenül teszünk jót a szervezetünknek - hangsúlyozta Steven Copp kutató.

A címlapról ajánljuk