eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A földrengések voltak az évtized leggyilkosabb katasztrófái

A földrengések követelték a legtöbb ember halálát az utóbbi évtized természeti katasztrófái közül, és továbbra is a legnagyobb veszélyt jelentik a világ legnépesebb városaiban élő emberek millió számára - állítja egy ENSZ által ismertetett jelentés.

2000 és 2009 között mintegy 780 ezren haltak meg természeti csapások következtében, és az áldozatok csaknem 60 százalékának halálát földrengés okozta. A vizsgált időszakban 3852 természeti katasztrófát jegyeztek fel, ezek mintegy kétmilliárd embert érintettek. Az éghajlattal összefüggő váratlan események ugyanakkor nagyobb népességet sújtottak mint a földrengések, a kétmilliárd ember csaknem háromnegyedét.

A leggyilkosabb természeti jelenségek között a második helyen a viharok állnak: a katasztrófákban meghalt összes áldozat 22 százaléka vesztette életét ítéletidőben, míg 11 százalék halálát szélsőséges hőmérsékletek okozták.

Az illetékesek és a kutatók továbbra is riadót fújnak az éghajlattal és az időjárással összefüggő természeti csapások miatt, miközben a katasztrófák száma több mint kétszeresére emelkedett az előző évtizedhez képest.

A természeti csapások okozta összkár világszerte eléri a 960 milliárd dollárt a Katasztrófák járványtanát kutató központ (CRED) és a Löweni Katolikus Egyetem vizsgálata szerint.

"A földrengések voltak az utóbbi tíz év leggyilkosabb természeti csapásai, és most is komoly veszélyt jelentenek milliók számára, mert a világ tíz legnépesebb városa közül nyolc szeizmikus törésvonalakon fekszik" - mondta Margareta Wahlström, az ENSZ illetékese. A földmozgások szempontjából legkockázatosabb várások: Tokió, Mexikóváros, New York, Mumbai (Bombay), Újdelhi, Sanghaj, Kolkata (Kalkutta) és Jakarta.

Jóllehet a földrengések voltak a legpusztítóbbak, a természeti katasztrófák áldozatainak mindössze négy százalékát sújtották, míg az áradások 44 százalékát, az aszályok pedig 30 százalékát.

A 21. század első évtizedének legpusztítóbb természeti csapásai voltak: az indiai-óceáni szökőár 2004-ben, amely 226.408 ember halálát okozta több országban, a Nargis ciklon Mianmarban, amely 136.366 ember életét követelte 2008-ban, és a szecsuani földrengés Kínában ugyanabban az évben 87.476 halottal.

A 2005-ös pakisztáni földrengésben 73 338-an vesztették életüket, az Európát 2003-ban sújtó hőhullámokban 72 210-en haltak meg.

A mostani évtized is iszonyatos természeti csapással kezdődött: valószínűleg mintegy 170 ezren haltak meg abban a nagy erősségű és példátlan földrengésben, amely január 12-én rázta meg Haiti fővárosát, Port-au-Prince-t és környékét.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×