eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem érdemes tiltani a kannabiszt?

A kannabisz elleni jogszabályok világszerte sikertelenek voltak használatának visszaszorításában, sőt a magánéletbe behatoló, társadalmilag megosztó és drága drogpolitikához vezettek - állítja drogpolitikai szakértők nemzetközi csoportja.

A kannabiszpolitikát áttekintő, kedden közzétett könyvükben azt állítják a szakértők, hogy míg a drog árt fogyasztói egy részének, csupán szerény hatása van a társadalomra, amelyben a kokain és az alkohol potenciálisan károsabb.

"Itt az ideje, hogy a kormányok világszerte újragondolják stratégiájukat" - közölte a brit hírügynökségnek adott interjújában Peter Reuter, az amerikai Marylandi Egyetem professzora, a könyv öt szerzőjének egyike.

Tudományos kutatások megállapították, hogy a kannabisz szívása megduplázhatja a pszichózis kifejlődésének kockázatát. Reuter úgy véli, a hatóságoknak be kellene látniuk, miszerint "egyre nyilvánvalóbb, hogy a használat kriminalizálásának kicsi a visszatartó ereje", egyúttal pedig fel kellene ismerniük annak fontosságát, hogy "inkább a kínálat kezelésének felelős módjait találják meg, semmint nagyméretű illegális piacot teremtsenek".

A szakember elmondta, hogy sok nyugati ország utcáin növekszik a kannabiszforgalom, az illegális piacon egyre több az erős és még erősebb szer.

A hírügynökség szerint ez is érv amellett, hogy inkább szabályozott piacot kellene kialakítani a kannabisz számára.

A Kannabiszpolitika: elmozdulás a holtpontról című könyvet (Cannabis Policy: Moving Beyond Stalemate) a brit Oxford University Press és a Beckley Alapítvány adta ki.

Az ENSZ becslése szerint a jogszabályi tiltás ellenére mintegy 190 millió ember használ kannabiszt világszerte. A könyv szerzői szerint olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Svájc és az Egyesült Államok a birtoklásért való őrizetbe vételek nagy száma ellenére csekély elrettentő ereje volt a törvényi szigornak, ám társadalmi megosztottságot és felesleges kormányzati kiadást okozott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×