INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Sokkal többet tanultunk a vizeletről, mint amennyit szerettünk volna"

Infostart / InfoRádió
Eltömíti az űrhajósok vizelete a Nemzetközi Űrállomás víztisztító berendezését. A szakértők szerint a gond az lehet, hogy vártnál több kalcium ürül ki az ott lakók szervezetéből.

A csaknem 45 milliárd forintot érő berendezés, amely tiszta vízzé képes szűrni a vizeletet, 2008 novembere óta működik az űrállomáson, ám lassan felmondja a szolgálatot. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy az űrhajósok szervezetéből túl sok kalcium ürül ki, ami eltömíti az alkatrészeket.

A kutatóknak azt még nem sikerült megállapítaniuk, hogy mi a vártnál nagyobb mennyiségű kalciumveszteség oka. A jelenség visszavezethető arra, hogy az űrhajósok csontjai a súlytalanság állapotában kezdenek leépülni, de lehetséges, hogy más a magyarázat.

"Sokkal többet tanultunk a vizeletről, mint amennyit valaha is szerettünk volna - legalábbis néhányunk" - mondta David Korth, az állomás repülésirányítója.

Az űrhajósoknak nagyjából egy hónapig még mindenképpen ki kell tartaniuk, hiszen legközelebb február 7-én indulhat űrrepülő az állomásra. Az Alabama állambeli Marshall űrközpont mérnökei azon igyekeznek, hogy idejében elkészüljenek a tartalék alkatrészek, amelyeket a legénység magával vihet.

A címlapról ajánljuk