eur:
391.09
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fokhagymával a globális felmelegedés ellen

Meghökkentően újszerű módszert alkalmaznak walesi farmerek a globális felmelegedés elleni harc jegyében: fokhagymával és zabbal etetik a szarvasmarhákat, hogy így csökkentsék az állatok által kibocsátott metán mennyiségét. Csak a tejük íze egy kicsit különös....

Kutatók már korábban felhívták arra a figyelmet, milyen súlyosan "károsítják" a környezetet a marhák és a juhok, amelyek felelőssé tehetők a világ metántermelésének négy százalékáért. Rájöttek azonban arra is, hogy "reformkonyhával" - ha az állatokat számukra szokatlan ételekkel etetik - ez a kibocsátás akár 25 százalékkal csökkenthető.

Két walesi egyetem - az aberystwyth-i és a bangori - valamint az angliai Reading kutatói speciális szerkezettel mérik, mennyi metángázt böfögnek ki az állatok, és azt is, ennek mennyisége hogyan változik különböző étrendek hatására.

Az egyik étrend fokhagyma-kivonatot tartalmaz, és bár az eredmények "biztatóak", nem mellékhatás nélküliek, ismerte el Jamie Newbold, az Aberystwyth-i Egyetem professzora; a kezelt marhák teje és húsa kissé fokhagymaízű lett. Ezért próbálkoznak több más növényfélével is, például hántolt zabbal.

A marhák egyébként az elfogyasztott tápanyagnak mindössze 20-25 százalékát fordítják tej- és hústermelésre, a többi elpazarolódik a vizelettel, az ürülékkel és a böfögéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×