eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Súlyos idegrendszeri betegséget is okozhat a kamaszkori elhízás

A gyerek- és felnőttkori testsúly nem, a kamaszkori elhízás azonban összefüggésbe hozható egy idegrendszert érintő gyulladásos betegség, a szklerózis multiplex kialakulásával - tudósít amerikai kutatók megállapításáról a BBC hírportálja.

A Neurology című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban 238 ezer nő negyven éven át tartó követéses vizsgálatát összegzik a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatói.

A felmérésben részt vevők közül 593 nőnél állapítottak meg szklerózis multiplexet, amelyet az okoz, hogy az idegsejtek nyúlványait védő burok megsérül, ezért az ingerületek továbbításába hiba csúszik. A gyulladásos autoimmun betegség következtében izomgyengeség, egyensúly- és látászavar léphet fel.

A Kassandra Munger által vezetett kutatócsoport úgy találta, hogy a gyerekkori és a felnőttkori túlsúly, elhízás nem növelte a betegség előfordulásának kockázatát, azoknál azonban, akik 18 évesen elhízottak voltak, kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkezett a későbbiekben szklerózis multiplex.

Munger szerint elképzelhető, hogy a zsírszövet által termelt anyagok befolyásolják az immunrendszert, ám erre még nincs elegendő bizonyíték.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×