INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A nyugati kultúra több depresszióst nevel ki

Infostart / InfoRádió
A depresszióra genetikailag fogékony emberek jobban érzik magukat a kollektivista keleti kultúrában, mint az individualista nyugati világban - derül ki egy amerikai kutatásból.

Egy egyesült államokbeli tanulmány szerint a depresszióra hajlamosak körében sokkal gyakrabban realizálódik a betegség azoknál, akik a nyugati világban élnek, mint azoknál, akik a keleti társadalmakban.

A kelet-ázsiai társadalmakban sokkal inkább a "mi" szemlélet uralkodik az "én"-nel szemben, és itt sokkal több közösségi élmény adódik az emberek számára. A kutatók arra is rámutatnak: az egyén egymaga sokkal sebezhetőbb a külső hatások által, mint egy közösség részeként.

A kutatók 29 országban tekintették át azt, genetikailag a lakosság hány százaléka hajlamos a depresszióra.

Kiderült, hogy a kelet-ázsiai társadalmakban az embereknek mintegy 80 százalékánál a rendellenesség fedezhető fel abban a génben, amely a szerotonin-átvitelért felelős.

Ez az arány jóval nagyobb annál, mint amilyen arányban a nyugati emberek hajlamosak a betegségre, mégis a nyugati társadalmakban a valódi előfordulás gyakoribb. A kutatók ezt a társadalmi berendezkedéssel magyarázzák.

A címlapról ajánljuk