A sonka, a szalonna, valamint a húsosabb változata, azaz a bacon és más hústermékek növelik bélrák kialakulásának kockázatát, igaz, nem rövidtávon, hanem az életünk során.
Épp ezért nem érdemes már gyermekkorban elkezdeni ezek fogyasztását, hiszen ha már gyermekként ezt fogyasztják a kicsik - amikor ráadásul kevésbé áll ellen a szervezetük az egyes behatásoknak -, akkor jelentősen megnő a rák kialakulásának kockázata - jelentette ki egy rákos betegekkel foglalkozó brit jótékonysági szervezet.
A World Cancer Research Found nevű szervezet képviselői a halat, az alacsony zsírtartalmú sajtokat, a csicseriborsókrémet ajánlják, húst pedig csak kis mennyiségben, és nem ipari körülmények között feldolgozott formában.
A szakértők szerint a 60 millió lakosú Nagy-Britanniában évente mintegy 3 700 bélrákos megbetegedés megelőzhető lenne, ha az emberek hetente legfeljebb 70 grammnyi feldolgozott hústerméket fogyasztanának.
Bár a szervezet szakértőinek állítása szerint nincs egyértelmű bizonyíték a húskészítmények hatásáról, mégis úgy vélik, nem árt óvatosan kezelni a különböző kemikáliákat tartalmazó élelmiszereket.
Megvannak a friss üzemanyagárak, bele kell húzniuk a hazai benzinkutaknak