eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Rohamosan nő a fiatal HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

Rohamosan emelkedik a fiatal HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, az első félévben az újonnan regisztrált fertőzöttek mintegy ötöde húsz év alatti volt az ország legnagyobb szűrőhelyén - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára. A szakértő annak kapcsán nyilatkozott a távirati irodának, hogy a magyar HIV-fertőzötteket ellátó Szent László Kórház idén is szervez ingyenes szűrést a Szigeten.

A fiatal fertőzöttek száma egyebek mellett azért emelkedik rohamosan, mert évek óta nincs prevenció Magyarországon. A felvilágosító programok elmaradásának következményei pedig most jelentkeznek - mondta Újhelyi Eszter.

Az elmúlt időszakban egyre több friss fertőzöttet találnak, olyanokat, akik egy-két hónapon belül kapták el a halálos kórt. Sokan ugyanis nem védekeznek, hanem "óvszer helyett használják a szűrést" - hangsúlyozta a szakértő.

Komoly probléma, hogy nemcsak az állampolgárok nem ismerik a betegséget, de sokszor az orvosok sem ismerik fel a tüneteket. Az emberek nincsenek tisztában a betegség következményeivel, az azzal járó következményekkel - tette hozzá.

Egyelőre csak az első negyedévről állnak rendelkezésre hivatalos összesített adatok Magyarországon. Ezek szerint az első három hónapban 35 új HIV-pozitívot találtak. Ezzel 1665-re emelkedett a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon - mondta a szakértő.

Az első negyedéves adatok nagyjából megegyeznek az elmúlt év azonos időszakával. Az azóta eltelt időszak szűrései viszont azt mutatják, hogy idén is több fertőzöttet találnak majd a tavalyi 145-nél - mutatott rá.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek döntő többsége továbbra is a meleg férfiak köréből kerül ki, de egyre több olyan esettel találkoznak, amikor középkorú nők afrikai partnerétől kapták el a vírust - hangsúlyozta Újhelyi Eszter.

A bizottsági titkár arról is beszélt, hogy a hagyományoknak megfelelően a magyar HIV-fertőzötteket ellátó Szent László Kórház idén is rendez szűrést a Sziget fesztiválon. Idén egyebek mellett a Pluss Alapítvánnyal közösen tartanak HIV-szűrést a fesztivál öt napján. Idén összesen 850 teszttel készültek. Ebben az évben nemcsak az ujjbegyből vett vérből állapítják meg, hogy fertőzött-e valaki, hanem bemutatnak egy új eljárást is, amely a nyálból mutatja ki a vírust - mondta Újhelyi Eszter.

Évente több száz HIV-tesztet végeznek el a Szigeten, eddig két fertőzöttet találtak - tette hozzá.

A vizsgálatokon kívül kérdőívekkel igyekeznek felmérni, hogy a fiatalok mennyire tájékozottak a kérdésben. Nemcsak magyar, de angol és német nyelven is igyekeznek segíteni az érdeklődőknek. Idén először HIV-fertőzöttekkel is beszélgethetnek négyszemközt a fiatalok - mutatott rá Újhelyi Eszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×