eur:
388.5
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A nők közeli, a férfiak távoli tárgyak megítélésében jobbak

A férfiak jobbak a távolabb lévő dolgok megítélésében, annak köszönhetően, hogy a vadászó-gyűjtögető múltban az állatok üldözése volt a feladatuk, míg a nők jobban fókuszálnak a kartávolságban elhelyezkedő tárgyakra - írták brit kutatók a British Journal of Psychology című szaklap online kiadásában.

A tanulmányban arra kerestek választ, miként fejlődött a férfi és női agy az elmúlt évezredekben. A kutatók 48 férfit és nőt kértek fel arra, hogy lézeres mutatóval jelöljék ki a különböző távolságokban felmutatott papíron a rajta meghúzott vonalszakasz középpontját.

Amikor a papírlapot 100 centiméterre helyezték el az önkéntesektől, akkor a férfiak pontosabbak voltak, mint a nők, amikor pedig kartávolságban, 50 centiméterre volt a lap, a nők ítélőképessége bizonyult jobbnak.

"Vannak már arra vonatkozó bizonyítékok, hogy az agyban más útvonalak dolgozzák fel a közeli és a távoli vizuális információkat" - mondta Helen Stancey pszichológus, a tanulmány egyik szerzője. Kutatási eredményeik szerint a női agy előnyben részesíti a közeli, a férfi agy pedig a távoli útvonalat.

Stancey szerint a vizuális feldolgozási folyamat nemek közti eltérése vadászó-gyűjtögető evolúciós hagyatékunk eredménye lehet. A távoli múltban a nők feladata volt a gyűjtögetés, melyhez kartávolságra kellett összpontosítaniuk, a férfiak pedig a vadakat üldözték, amihez viszont a nagyobb távolságban lévő dolgokat kellett jól megítélni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×