eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nőhiány fenyeget Vietnamban

Egyre kevesebb lány születik Vietnamban, s ha ez így megy tovább, 2030-ra 3 millió férfinak nem jut majd asszony - figyelmeztettek csütörtökön a vietnami hatóságok.

"Vietnamban veszélyesen megnőtt a nemek közötti demográfiai egyenlőtlenség, átlagosan minden 100 lány születésére 112 fiú születése jut, de vannak települések, ahol ennél is rosszabb a helyzet, minden 100 lányra 130 fiú jut" - közölte a közegészségügyi minisztérium.

Azok a férfiak, akik nem találnak maguknak vietnami asszonyt, kénytelenek lesznek más országokból nősülni, ami a kulturális különbségek miatt sok szociális problémát okozhat ugyanúgy, mint a pár nélkül élő vietnami férfiak - mondta Nguyen Ba Thuy miniszterhelyettes.

A kormány szigorúbb tilalmat tervez a gyermek neme miatti abortuszokkal kapcsolatban. A közegészségügyi miniszter nemrégiben élesen bírált néhány könyvkiadót; több mint 2600 olyan kiadványt foglaltak le, amely fiúgyermek nemzéséhez ad étrendi és időzítési tanácsokat. A hatóságok elrendelték a hasonló tartalmú cikkek levételét hét weboldalról is.

Az orvostudomány fejlődése révén a házaspárok már hamar és pontos információval rendelkeznek a születendő gyermek nemét illetően - 2003 óta tilos ugyan felvilágosítást adni a magzat neméről, de sok orvos figyelmen kívül hagyja a törvényt -, és sokan az abortusz mellett döntenek, ha nem fiúgyermek várható.

Kínában is rossz a helyzet, minden 100 kislány születésére 120 fiúgyermek jut a kormány intézkedései ellenére.

A hagyományos vietnami kultúrában a férfiak dolga a nemzetség, a család fennmaradásának biztosítása, és az elsőszülött fiúk gondoskodnak az ősöket megillető tiszteletadásról; ezt a feladatot nő nem láthatja el. Vietnam lakossága közel 87 millió.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×