eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ha cukorbeteg, egyen mogyorót!

A rendszeres mogyorófogyasztás közel felére csökkenti a szívproblémák kialakulását a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél - derült ki egy amerikai kutatásból.

A Harvard Medical School és a Harvard School of Public Health kutatói több mint hatezer cukorbeteg nőt vontak be 1980 és 2002 közötti átfogó kutatásukba. A résztvevőknek rendszeresen kellett kitölteniük étkezési szokásaikra vonatkozó kérdőívet.

Köztudott, hogy a diabétesz szívinfarktushoz, stroke-hoz és egyéb kardiovaszkuláris megbetegedésekhez vezethet. A kutatók vizsgálatukban azt is nézték, hogy ezek hány nőnél fordultak elő: összesen 452 szívkoszorúérrel kapcsolatos problémát és 182 stroke-ot regisztráltak a 22 év alatt.

A kutatók azt találták, hogy azok a cukorbeteg nők, akik több mogyorót és mogyoróvajat fogyasztottak, soványabbak voltak, aktívabb életmódot folytattak és kevesebbet dohányoztak. A kutatás eredménye azt is kimutatta, hogy azoknál a cukorbeteg nőknél, akik legalább heti öt adag mogyorót és mogyoróvajat ettek, 44 százalékkal lecsökkent a szívproblémák kialakulásának a kockázata. A kutatók egy adagon 28 gramm mogyorót és 16 gramm (nagyjából egy evőkanálnyi) mogyoróvajat értettek.

A The Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a rendszeres mogyorófogyasztás lecsökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát azoknál a nőknél, akiknek kettes típusú diabéteszük van.

"Rendkívül hasznos, ha a telített zsírokban alacsony mogyorót beépítjük az étrendünkbe" - kommentálta a kutatás eredményét Ellen Mason, a British Heart Foundation szakértője, aki azonban figyelmeztetett: vigyázni kell, mert a boltokban gyakran cukrozott vagy sózott mogyorót kaphatunk, amely azonban nem túl egészséges.

Hozzátette azt is: sajnos a szívproblémák megelőzése jóval bonyolultabb annál, minthogy heti ötször mogyorót majszolunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×