eur:
385.42
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Veszélyesek a cumisüvegek? Rákot is okozhatnak a babáknál

Az egészségre súlyosan ártalmas anyagot tartalmaznak a polikarbonátból készült cumisüvegek - derült ki egy felmérésből. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport vegyész szakértője elmondta, Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint több uniós országban már betiltották az ilyen palackok árusítását, de a magyar piacot még mindig a polikarbonátból készült cumisüvegek túlsúlya jellemzi.

Már régóta jelennek meg cikkek arról, hogy a polikarbonát anyaga, a biszfenol-A káros az emberi egészségre, és veszélyezteti a gyerekek fejlődését is, de csak a közelmúltban derült ki, hogy rákot is okozhat - mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport vegyész szakértője, hozzátéve: az állatkísérletek is bebizonyították, hogy azoknak az állatoknak az agya, amelyeket biszfenol-A-val kezeltek, nem fejlődött ki rendesen.

A szóban forgó káros anyag hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához, sőt koraszülést is eredményezhet, ha az anya szervezetében magas a biszfenol-A szintje.

Az anyagot tavaly Kanadában már betiltották a cumisüvegek gyártásánál, és már az Európai Bizottság is megállapította, hogy valóban káros az egészségre, de nem tud kijutni a cumisüvegből. Ezt az állítást, azonban egy amerikai kutatás megcáfolta: a csecsemők vérében tízszer olyan magas biszfenol-A koncentrációt mértek, mint a felnőttekében.

A tények riasztóak, ezért arra kérjük az európai döntéshozókat és a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy kezdeményezzék és támogassák az anyag betiltását a cumisüvegekben - hangsúlyozta Simon Gergely, aki hozzátette: néhány gyártó már biszfenol-A nélkül hirdeti termékeit, de a piacot még mindig a polikarbonátból készült cumisüvegek uralják.

Hanganyag: Jánosi Henriett

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le a vád szerint államcsínyre készülő ún. Reichsbürger-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×