eur:
390.8
usd:
364.43
bux:
68262.1
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Már az európai szegények is árulják a veséjüket

Ázsia és Latin-Amerikai szegényei mellé felsorakoztak a spanyolok is: a gazdasági válság következtében egyre többen hirdetik az újságokban, hogy készek jó pénzért eladni a veséjüket a gazdag turistáknak.

Először jelentek meg az interneten olyan hirdetések, amelyekben immár spanyolok is felajánlják megvételre a szerveiket a gazdag betegeknek. Jelentkezőkben pedig nincs hiány: a 42 éves Sergio - egy négygyerekes hegesztő munkás - már kapott is egy 22,4 ezer eurós (6,2 millió forintos) ajánlatot egy német családtól.

Ha a vizsgálatok megállapítják, hogy a veseátültetésnek nincs akadálya, akkor azt egy harmadik országban hajtják végre, mivel a szervek adásvétele Európában illegális.

Illegális egyébként már maga az is, hogy valaki Spanyolországban meghirdeti eladásra valamelyik szervét - a donorok ezért nem fedik fel a személyazonosságukat az érdeklődő újságírónak.

Alberto is csak annyit árul el magáról, hogy munkanélküli építőmunkás, és két kis gyermeke van. Õ azért árulja a veséjét, mert fél, hogy nem tudja majd fizetni a törlesztő-részleteket, és a család utcára kerül. De még ennél is jobban retteg attól, hogy csalók markába kerül, akik kivetetik a veséjét - és nem fizetnek érte.

A valenciai férfi 168 ezer eurót kér a veséjéért, de, mint mondja, a feléért már odaadja a szervet, ha nem kap érte többet.

A spanyol vese ára persze sokkal magasabb, mint az Európán kívülről felajánlott szervé: Pakisztánban vagy Brazíliában már ezer euróért kapható vese. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte hetvenezer veseátültetést hajtanak végre - minden ötödiket a feketepiacon: Kínában, Pakisztánban, Egyiptomban és Kolumbiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×