eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A legegyszerűbb fogyókúrás módszer a leghatásosabb

Az Atkins-diétához hasonló alacsony szénhidrátú fogyókúramódszerek semmivel sem hatékonyabbak, mint a régi, jól bevált módszer: a kalóriaszámlálás.

A Harvard School of Public Health kutatói kiderítették, hogy azok a diéták, amelyek korlátozzák a keményített szénhidrátok bevitelét (ilyen a krumpli vagy a tészta), nem hatékonyabbak, mint azok a módszerek, amelyek nem írják elő a szénhidrátok mennyiségének csökkentését.

Az amerikai kutatócsapat 811 túlsúlyost vizsgált két éven keresztül. Az alanyokat négy csoportra osztották, amelyekben négy különböző fogyókúramódszert követtek. Mindegyik módszer más-más mennyiségű zsír, fehérje és szénhidrát bevitelét irányozta elő. A szakértők a kísérleti alanyok számára 1200 és 2400 kalória közötti mennyiséget engedélyeztek naponta, attól függően, hogy az illetőnek hány kilótól kellett megszabadulnia.

Hat hónap elteltével minden túlsúlyos (függetlenül, hogy melyik fogyókúrás csoportban volt), átlagosan hat kilót fogyott, ám az elkövetkező 12 hónapban visszahízták a ma már leadott kilókat.

Két év után átlagosan három kilóval voltak kevesebbek azok, akiket fehérje- és zsírdiétára fogtak, de ennyit fogytak azok is, akik az Atkins-módszert követték, vagyis kevesebb szénhidrátot fogyasztottak.

Dr. Frank Sacks, a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzője szerint a kutatás bebizonyította, hogy a csökkentett kalóriabevitel hatékony lehet, bármilyen fogyókúráról is legyen szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×