eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Könnyebben fázik meg, aki keveset alszik

A napi hét óránál kevesebb alvás növeli a megfázás esélyét - derül ki egy amerikai kutatásból.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói megállapították, hogy megháromszorozódik a megfázás esélye, ha nem alszunk eleget. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az alváshiány gyengíti az immunrendszert, amely így nem tudja hatékonyan felvenni a harcot a vírusok ellen.

A kutatók 153 egészséges és 37 év körüli nőt és férfit vontak be a kutatásba. A résztvevők alvási szokásait két héten keresztül vizsgálták, majd karanténba zárták őket, és olyan orrcseppet adtak nekik, amely a meghűlést okozó rhinovírust tartalmazott.

A következő öt napban feljegyezték a kísérleti alanyoknál jelentkező tüneteket, valamint nyálkamintákat vettek tőlük az orrüregükből. Ezen felül 28 nappal a vírusfertőzés után vérmintákat is vettek tőlük, hogy kiderítsék, kifejlődtek-e szervezetükben a fertőzést legyőzni képes antitestek.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent kutatási eredményből világosan kiderül: minél kevesebbet aludt valaki, annál nagyobb volt az esélye annak, hogy megfázzon. Az alvás minősége is fontos tényezőnek bizonyult: azoknak az önkéntesek, akik az ágyban töltött időnek csak kevesebb, mint 92 százalékát aludták át, 5,5-ször nagyobb volt az esélyük, hogy betegek legyenek, mint azoknak, akik az idő legalább 98 százalékát töltötték alvással.

Kutatók úgy hiszik, hogy a minőségi alvás hiánya megzavarja azoknak a fontos kémiai anyagoknak a szabályozását a szervezetben, amelyek az immunrendszert segíti, hogy hatékonyan harcoljon a fertőzésekkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×