eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre kellemetlenebb a fővárosi levegő

A Fővárosi Önkormányzat szerint az utóbbi napokban jelentősen nőtt Budapesten a szállópor koncentrációja, de szmogriadót még nem kell elrendelni. A hideg miatt jóval több tüzelőanyag fogy, ráadásul a gázkrízis miatt az erőműveknek is át kellett állniuk az olajtüzelésre.

A mérőállomások adatai szerint a szállópor, a nitrogén-oxidok és a nitrogén-dioxid mennyisége meghaladja az egészségügyi határértéket - nyilatkozta az InfoRádiónak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője. Elmondta: a budapesti helyzet még mindig jobb az ország más részeihez, például a borsodi iparvidékhez viszonyítva.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján pénteken 15 órakor Budapest belvárosában a a szállópor mértéke a 63,8 miligramm/ köbmétert is elérte. Az arány jelenleg nem haladja meg a tájékoztatási küszöbértéket, de a levegő így is szennyezetnek minősül.

A kedvezőtlen meteorológiai helyzet miatt a hideg levegő nem keveredik, hanem megül a Kárpát-medencében, így nem távozik a szennyezőanyag. A másik ok a hideg, amely miatt lényegesen nő a károsanyag-kibocsátás. Fagypont alatti hőmérsékleten a járművek tökéletlenebbül működnek, a hideg motor jobban szennyezi a levegőt. Mindemellett a háztartások is több tüzelőanyagot égetnek el, ami jelentősen növeli a levegő szennyezettségét.

A szakértő szerint a gázkrízis is befolyásolja a légszennyezettséget, elsősorban a szálló por és a nitrogén-oxidok mennyisége nő az olajtüzelés következtében.

Lenkei Péter szerint a fűtés mérséklésére nincs akkora lehetőségünk, ezért a közlekedési kibocsátást kell csökkentenünk. Nem tehetjük meg, hogy 10 fok legyen a lakásban, de az autózásról könnyedén lemondhatunk ilyen időben - mondta.

A Fővárosi Önkormányzat a szmogriadó elkerülése érdekében felkérte a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák az autóhasználatot, és a közösségi közlekedést részesítsék előnyben.

Korábban Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádiót úgy tájékoztatta: szmogriadót a százezer lakosúnál nagyobb városok önkormányzata rendelhet el. Azt tanácsolta: a betegek és a gyerekek minél kevesebbet tartózkodjanak a szabdban.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×