eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyakran van betegszabadságon? Korán fog meghalni!

Azoknak a dolgozóknak, akik háromévente legalább egyszer hosszú betegszabadságra mennek, nagyobb az esélyük arra, hogy az átlagnál hamarabb haljanak meg - állítják brit kutatók.

A londoni University College kutatói közel 6500, 35 és 55 év közötti brit közszolga 1985 és 1988 közötti adatait fésülték át. Azt vizsgálták meg, hogy a dolgozók mennyi betegszabadságot vettek ki, az adatokat pedig összevetették a későbbi, ugyanebben a csoportban történt halálozásokkal.

Meglepő következtetésre jutottak: jelentősen magasabb volt a halálozási arány azoknál a munkavállalóknáll, akik gyakran mentek el betegszabadságra.

Azok 30 százalékánál, akik háromévente legalább egyszer 7 napnál többet töltöttek betegszabadságon orvosi igazolással, 66 százalékkal nőtt a korai halálozás kockázata. A kockázat mértéke kifejezetten azoknál volt magas, akik keringési vagy pszichiátriai problémákkal küzdöttek.

Ugyanakkor a kutatók nem mutatták ki a korai elhalálozás kockázatát azoknál, akik nyaki vagy hátproblémák miatt vettek ki betegszabadságot.

A Britsh Medical Journal szaklapban publikált tanulmányban a kutatók megjegyzik: a betegszabadság hasznos, mivel megelőzhetők a súlyos egészségügyi problémák, és az orvosok diagnosztizálni és kezelni tudják a munkavállalóknál a korai stresszt is.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×