eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Négy étel, amitől jobban fogja élvezni a szexet!

Inkább mentális, mint fizikai hatásai vannak azoknak az afrodiziákumoknak, amelyekről évszázadok-ezredek óta sokan azt hiszik, hogy javítják a szexuális teljesítőképességet, a növelik a vágyat és meghozzák a férfiak és a nők kedvét a szeretkezéshez. Némi tudományos alapja azonban mindegyik csodaszer hatásának van.

Az emberek évezredek óta használnak szerelmi serkentőszereket - és ezek sok esetben valóban hatásosak. Ez azonban elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek hisznek bennük - bár némi tudományos alapja is van e hiedelmeknek.

Nézzük, mire jók - és jók-e egyáltalán a legismertebb afrodiziákumok.

Görögdinnye

A nyár közepén a világsajtó címlapjára került az a kutatási eredmény, amely szerint a görögdinnyének a Viagráéhoz hasonló hatása van. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a gyümölcs fogyasztása javíthatja a libidót, illetve megszünteti merevedési zavarokat.

A görögdinnye nagy mennyiségben tartalmaz citrullint, amelyről köztudomású, hogy jótékony hatással van a szív-, az ér- és az immunrendszerre, ellazítja a vérereket, így javítja a véráramlást - ahogyan a Viagra hatóanyaga.

A kék pirulával ellentétben azonban a hatása nem szervspecifikus - figyelmeztetnek a kutatók. Ráadásul a citrullin jelentős része nem a gyümölcs húsában, hanem az ehetetlen héjban található.

Osztriga

Az ókortól ezt tartják az egyik leghatásosabb potencianövelőnek. Ennek a magyarázata azonban valószínűleg elsősorban az, hogy az osztriga hasonlít a női nemi szervre. (Ez pedig igaz a fügére és az avokádóra is.)

Semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az osztriga serkentené a libidót vagy javítaná a szexuális teljesítményt. Gazdag viszont cinkben, amely létfontosságú a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, valamint az egészséges spermiumok termelése szempontjából.

A többi dió- és mogyoróféléhez képest egyébként magas a fenyőmag cinktartalma is.Erős paprika

Afrodiziákumnak tartják a cayenne és a chili paprikát is - ezeket gyakran kivonatként ajánlják erre a célra. A szervezetre gyakorolt hatásuk azonban inkább kellemetlen, mint jótékony lehet.

Különböző mértékben tartalmaznak ugyanis irritáló vegyi anyagot - kapszaicint -, amely felgyorsítja a szívverést és a légzést, fokozza az izzadást és a vér áramlását - a fizikai hatása tehát valóban hasonló a nemi izgaloméhoz.

Csokoládé

Talán a leghíresebb és leggyakrabban tanulmányozott afrodiziákum a csokoládé. Egy 2006-ban, a Journal of Sexual Medicine című szaklapban publikált tanulmány szerint azok a nők, akik naponta esznek csokoládét, gyakrabban szeretkeznek, mint azok, akik ezt nem teszik.

A kutatók azonban feltételezik, hogy ennek egyszerű a magyarázata: általában a fiatalabb - így nagyobb libidóval rendelkező - nők szeretik a csokit. Nem találtak ugyanis különbséget a csokit evők és nem evők között abban a tekintetben, hogy jobban kívánnák vagy élveznék a szexet.

Az mindenesetre tény, hogy a csokoládé tartalmaz egy kis szexuális vonzerőt: a fogyasztása ugyanis növeli a szervezetben a szerotonin és az anandamid nevű neurotranszmitterek szintjét - márpedig mindkettő felelős a boldogságérzés és a szex közbeni eufória kialakulásáért.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×