eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Mit tehet és mit nem egy nő a terhesség alatt?

Egy brit kutatás szerint a várandós anyukák nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mint szabad tenniük és mit nem. Egy szakértő összegyűjtötte a téveszméket, és tiszta vizet öntött a pohárba.

A terhesség elvileg a legszebb és legtermészetesebb időszak egy nő életében, ám a többségük inkább kétségek között vergődve éli meg ezt a kilenc hónapot - legalábbis ez derül ki egy brit jótékonysági szervezet felméréséből.

A Tommy kutatásában 1300 nő vett részt, és kiderült: többségük nem kap megfelelő információt arról, hogy a terhesség alatt mit ehet és ihat, festheti-e a haját, vagy utazhat-e repülőn.

Az angol Independent napilapnak nyilatkozó szülésznő tisztázza a leendő anyukák félelmeit.

Mit lehet enni?

A várandós nők között a legnagyobb kétség talán az étrend miatt alakul ki: mit lehet enni és mit nem a kilenc hónap alatt. A hivatalos tanács szerint a vérmérgezés elkerülése érdekében kerülni kell a nyers vagy félig főtt ételeket, mint például a lágytojást, a félig átsült steakeket és a pármai sonkát (ami csak füstölt, nem pedig főtt).

Azt mondják, hogy a zsírsavak jót tesznek a terhes nőknek, ám Jenny Carter, a lapnak nyilatkozó szülésznő figyelmeztet: a csukamájolaj, ami nagy mennyiségben tartalmaz A vitamint, ártalmas lehet, úgy, mint minden más májból készült élelmiszer.

Néhány halfajta, mint például a kardhal, a cápa vagy a tonhal fogyasztása sem ajánlott, mert ezek higanyt tartalmazhatnak.

Mennyi alkoholt lehet inni?

A szakértők ebben a kérdésben nem értenek egyet. Valaki azt mondja, hogy az első három hónap teljesen alkoholmentes kell, hogy legyen, de utána 1-2 pohár ital nem árt. A brit egészségügyi minisztérium azonban azt tanácsolja: nincsen biztonságos határ a terhesség alatti alkoholfogyasztásban.

A szülésznő azt mondja: tanácsos elkerülni az alkoholt, ám alkalomadtán 1-2 pohár bor nem okozhat problémát.Megengedett-e a szex a terhesség alatt?

A szex károsíthatja a baba fejlődését - ez az egyik legelterjedtebb mítosz a várandós nők között. A szülésnő ezzel kapcsolatban világosan kijelenti: semmi rossz nincs a terhesség alatti szexben. Úgy véli: néhány nő még szexisebbnek érzi magát ilyenkor, néhányan pedig nem. Az első hónapokban, amikor a legtöbb várandós fáradtnak és kimerültnek érzi magát, nem kívánja a szexet, de ez természetes. A szexuális együttlét a terhesség ideje alatt azonban teljes mértékben megengedett - állítja a szülésznő.

Biztonságos-e a hajfestés?

Néhány nő bőre különösen érzékennyé válik a terhesség ideje alatt, ezért bizonyos kozmetikai szerek allergiás tüneteket válthatnak ki. Ezt teheti a hajfesték is, ezért a szakértő azt tanácsolja: először a bőr kis felületén kell tesztelni a szert, hogy okoz-e pirosodást. Hozzáteszi: nincs bizonyíték arra, hogy a hajfesték kockázatot jelent a babára, de arra sincs, hogy teljesen biztonságos.

"Ha egy terhes nő mindenképpen be akarja festeni a haját, az valószínűleg nem okoz semmilyen gondot, de előtte tesztelje le. A lehetséges allergiás kiütés miatt senki sem akarja a hajfestést egy piros folttal végezni" - mondta Jenny Carter.

Lehet-e utazni repülőn?

Biztonságos a repülés, bár tény: nagyobb az esélye a mélyvénás trombózis kialakulásának. Szakértők azt tanácsolják, hogy a várandós nők speciális zoknit viseljenek a hosszú repülőúton, és próbáljanak minél többet mozogni a gépen. Néhány légitársaság egyébként orvosi igazolást kér a várandós nőktől.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Allan Lichtman amerikai történelemprofesszor azzal vált ismertté az elmúlt évtizedek során, hogy az 1984-es elnökválasztás óta megszakítás és (szinte) hiba nélkül jósolta meg, ki lesz a Fehér Ház következő elfoglalója. A YouTube-on influencerbabérokra törő, tévécsatornákon is gyakran vendégeskedő egyetemi tanár 13 „kulcsot” határozott meg évekkel ezelőtt, melyek szerinte eldöntik, kinek az oldalára billen a szavazattöbbség a választás napján. Ám Lichtman jóslatai és nyilatkozatai – többek közt arról, hogy Joe Bidennek nem kellett volna visszalépnie, és hogy Donald Trump vagy Kamala Harris fog nyerni idén – nem mindenkit hagytak nyugodni, különösképp a saját statisztikai modelljeivel elhíresült Nate Silvert.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×