eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

A legjobb lázcsillapító a gyermekek számára

Pont kerülhet a gyermekeknek szánt lázcsillapítókról szóló viták végére, egy brit felmérés szerint ugyanis a kicsik számára jobb az ibuprofen hatóanyag, mint a paracetamol.

Az ibuprofen hatóanyag-tartalmú láz- és fájdalomcsillapítót ajánlja a kisgyermekek számára egy bristoli kutatócsoport, akik erről szóló tanulmányukat a British Medical Journalban jelentették meg.

A vizsgálódó orvosok és gyógyszerészek 156, legalább hathónapos, de legfeljebb hatéves gyermeket vontak be felmérésükbe. A gyermekek ebben a korban évente legalább egyszer belázasodnak.

A kutatók arra jutottak, hogy az ibuprofen gyorsabban viszi le a kicsik lázát, mint a paracetamol. A gyermekek egy része mindkét hatóanyagból kapott, mások csak ibuprofent vagy paracetamolt vettek be. Az orvosok a gyógyszerek beadása után 48 órán át tartották őket megfigyelés alatt.

A vizsgálat készítői azt is megfigyelték, hogy a két készítmény kombinációja kevésbé volt hatásos, mint önmagában az ibuprofen, ezért a két hatóanyag együttes alkalmazását nem ajánlják a szülőknek.

A paracetamolt már korábban is számos bírálat érte. Bár egyes szakemberek csak ezt ajánlják, mások arra hívják fel a figyelmet, hogy májkárosító hatása lehet.

Azt a bristoli orvosok is hangsúlyozzák: oda kell figyelni a gyermekeknek szánt dózisra, amely általában az életkor és a testsúly függvényében határozható meg, a kicsiknél ugyanis könnyen túladagolható a készítmény.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Allan Lichtman amerikai történelemprofesszor azzal vált ismertté az elmúlt évtizedek során, hogy az 1984-es elnökválasztás óta megszakítás és (szinte) hiba nélkül jósolta meg, ki lesz a Fehér Ház következő elfoglalója. A YouTube-on influencerbabérokra törő, tévécsatornákon is gyakran vendégeskedő egyetemi tanár 13 „kulcsot” határozott meg évekkel ezelőtt, melyek szerinte eldöntik, kinek az oldalára billen a szavazattöbbség a választás napján. Ám Lichtman jóslatai és nyilatkozatai – többek közt arról, hogy Joe Bidennek nem kellett volna visszalépnie, és hogy Donald Trump vagy Kamala Harris fog nyerni idén – nem mindenkit hagytak nyugodni, különösképp a saját statisztikai modelljeivel elhíresült Nate Silvert.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×