eur:
389.48
usd:
361.55
bux:
68425.96
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Más nemű gyermekre vágyott? Vetesse el - véli egy professzor

Megdöbbentő nyilatkozatot tett nemrég az oxfordi egyetem egyik professzora. Julian Savulescu szerint a szülőknek nem kellene vállalniuk a gyermeket, ha annak más a neme, mint amire vágytak. Azt is kijelentette: az ilyen esetekben engedélyezni kellene, hogy minden következmény nélkül elvetessék a magzatot.

Ausztrália Victoria államában 150 év után akarják a bűncselekmények listájáról levenni az abortuszt, a kormányzó, John Brumby javaslatára. A javaslatok között szerepel a magzat elvetetésének engedélyezése a terhesség 24. hetéig, vagy akár azon túl is, ha ezt két orvos is engedélyezi.

Az ausztrál származású, az oxfordi egyetemen etikát oktató Julian Savulescu ugyanakkor úgy véli, hibás az az elképzelés, amely csak a terhesség 24. hetéig engedélyezi az abortuszt, mivel nem biztosít elegendő szabadságot a gyermeket vállaló pároknak.

A professzor szerint az abortusz kérdésében álszenteskedés van a törvényi szabályozásban és a gyakorlatban is. 

Julian Savulescu azt mondta: az abortusz egy törvényes módja annak, hogy az emberek szabályozzák a gyermekeik számát. Morális oldalról nézve azt lehet javasolni a nőknek, hogyha nem vágynak egy gyerekre, akkor szüljék meg, majd ajánlják fel örökbefogadásra, ugyanakkor a törvények mást várnak el - tette hozzá. A professzor szerint felesleges arra bátorítani a nőket, hogy szüljék meg a gyermeket, majd mondjanak le róla.

Lehet tanácsot adni, bátorítani, de végül úgy is a nőnek kell megszülni a gyermeket, és nem az államnak, vagyis egy ilyen komoly döntésre nem lehet kötelezni senkit - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Ellentmondásos piaci várakozás kíséri a tavaly életbe lépett új építési törvény BIM előírásának gyakorlati megvalósulását. Pedig most dől el, hogy az építőipar állam által indított digitalizációja eredményezhet-e egységes piaci fejlődést. Az állam elvárása, hogy a beruházások tervezésének korai szakaszában reális költségtervet kapjon. Ehhez egy fejlett digitális munkafolyamat felépítése szükséges, amelyre jó nemzetközi gyakorlatot találni, miközben itthon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser a tapasztalataikról számoltak be, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa a költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásait és a magyar kezdeményezéseket mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×