eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Azonnal válaszol az e-mailekre? - Ön sajnos stresszes!

Sokat elárul az egyén személyiségéről vagy lelkiállapotáról az, hogy milyen gyorsan válaszol az e-mailekre. A stresszes és a hajszolt e-mailezők között sokkal több volt az alacsony önbecsüléssel rendelkező, mint a pihent kategóriába tartozóknál.

Felettébb udvarias az a munkatárs vagy barát, aki azonnal válaszol az elektronikus levélre. A túl fürge válasz azonban gyakran rosszat is jelenthet: utalhat arra is, hogy az illető stresszes vagy önbecsülése éppen a mélyponton van.

A Glasgowi Egyetem egy kutatásában az e-mailezési szokásokat vizsgálta. Az elektronikus levelezők használóit az eredmények alapján három osztályba sorolták: pihent, hajszolt és stresszes kategóriába.

A pihent embereken egyáltalán nincs olyan jellegű nyomás, hogy rögtön válaszolniuk kell az interneten kapott üzenetekre. Õk úgy kezelik az elektronikus leveleket is, mint ahogy korábban a hagyományosakat: akkor válaszolnak, amikor alkalmasnak érzik erre az időpontot.

A második kategóriába tartozók szem előtt tartják a kötelezettséget, de bennük sincs meg az a késztetés, hogy azonnal megválaszolják azt. A harmadikba soroltak ezzel szemben úgy érzik: azonnal reagálniuk kell egy-egy megkeresésre. Náluk ez kifejezetten stresszes állapotot idéz elő. Az azonnali válasz kényszere egyébként a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

A statisztikusok a vizsgálatba bevont 177 ember válaszaiból leszűrték: a stresszes kategóriába a megkérdezettek 34 százaléka tartozott, míg a hajszolt kategóriába a 28 százalékuk. Szerencsére a pihent kategóriába tartozók volta a legtöbben, a vizsgálatba bevont emberek 38 százalékát tették ki.

A kutatásból kiderült az is, hogy a számítógép előtt dolgozók nagy része kétpercenként, vagy annál is sűrűbben megnézi, hogy kapott-e új e-mailt. Mindez főleg a stresszes kategóriába tartozókra volt jellemző.

A kutatók egyéb összefüggést is kimutattak, például azt, hogy a stresszes és a hajszolt e-mailezők között sokkal több volt az alacsony önbecsüléssel rendelkező, mint a pihent kategóriába tartozóknál.

A kutatókat meglepték az eredmények, főleg az, hogy a stresszes kategóriába tartozók között igen sok hölgyet találtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×