eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meghalt az életművész - képpel

Kiesett kaliforniai óceánparti otthonából és meghalt a 47 éves Dave Freeman, a "Száz dolog, amit ki kell próbálnod, mielőtt meghalsz" című útikönyv szerzője. Mindezidáig az általa ajánlott helyek és események felét látogatta meg.

Meghalt Dave Freeman életművész, a "Száz dolog, amit ki kell próbálnod, mielőtt meghalsz" egyik szerzője. A 47 éves nagy utazó kiesett óceánparton fekvő, kaliforniai otthonából.

Dave egy hirdetési ügynökségnél dolgozott, amikor barátjával, Neil Teplicával megírta az 1999-ben kiadott kötetet, miután egy általuk üzemeltetett honlapon összegyűjtötték a világ legfurábbnak tartott helyeit, legeszementebb szokásait.

A könyv azzal kezdődik: "Az élet rövid utazás. Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a legjobban használod fel, és hogy a világ legnagyszerűbb helyeit látogatod meg?"

Szerepel a könyvben a pamplonai bikafuttatás, éjszakai nudista szörfözés Ausztráliában, valamint az észak-karolinai nagy üvöltési verseny és a haiti vuduzarándoklat is.

Freeman egyik kedvence azonban a valenciai Las Fallas fesztivál volt, ahol politikusok és hírességek papírszobrait vonultatják fel tűzijáték közepette a város utcáin.

Bekerült a műbe "az eredeti bungee jumping" is, a Csendes-óceánban fekvő Vanuatu (korábban Új-Hebridák) őslakóinak több száz éves rítusa is. Ez pontosan ugyanaz, mint az itthon is ismert sport, csak épp egy fából épült toronyból ugranak le az arra vállalkozók, miután két lábukra kötnek egy szimpla kötelet. 1974-ben egy bennszülött meghalt, miután elszakadt a lábára kötött kötél.

Freeman egyedül élt, és imádott egyedül utazni. Családja szerint az általa ajánlott helyek felét sikerült meglátogatnia, szerzőtársa, Teplica azonban már az összeset teljesítette.

Teplica szerint Freeman állandóan azt ismételgette: "Úgy kell élned minden napodat, mintha az volna életed utolsó napja. Nem sokan cselekednek így." A szerzőtárs állítja, Freeman olyan életet élt, amilyenről írt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×