eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A császármetszés növeli a cukorbetegség kockázatát

A császármetszéssel született gyermekeknek nagyobb az esélyük az 1-es típusú, azaz a veleszületett diabétesz kialakulására.

A belfasti Queen's University kutatói rámuktattak: 20 százalékkal gyakoribb a császármetszéssel születettek körében az 1-es típusú diabétesz. A cukorbetegség ezen formája már kisgyermekkorban jelentkezik. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők száma emelkedőben van Európában, a kutatók egyelőre nem tudják ennek pontos okát.

A természetes születések esetén általában ezer gyermekből háromnál alakul ki a cukorbetegség ezen fajtája, a császármetszésnél azonban a baba és a mama is nagyobb veszélynek van kitéve például a fertőzéseknek.

Az orvosok a környezeti ártalmakkal magyarázzák a gyakoribb cukorbetegséget a császármetszéssel született gyermekeknél, de megjegyzik: ennek igazolásához további vizsgálatok szükségesek.

Nagy-Britanniában egyre több nő választja a császármetszést, mert nem vállalja a szülés hagyományos módját. Míg a II. világháború után a szülések 15 százalékában volt szükség a különleges beavatkozásra, manapság százból 24 esetben a nők császármetszéssel hozzák világra gyermeküket. Gyakori, hogy a beavatkozás elvégzését orvosi indokok nem támasztják alá.

A világon egyre terjedőben van a 2-es típusú diabétesz is, amely nem velünk született betegség, hanem a táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki, általában az elhízott embereknél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×