eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A növények is "vándorolnak" az éghajlatváltozás miatt

A klímaváltozás következtében mind az állatok, mint a növénypopulációk arra kényszerülnek, hogy megváltoztassák élőhelyüket. Egyesült államokbeli kutatók megállapították, hogy az állatok egyre északabbra költöznek, a növények pedig a magasabb pontokra, a helyekbe húzódnak.

New York államban az ornitológusok 2000-től 2005-ig számba vették az ott élő madarakat, eredményeiket pedig összehasonlították az 1980 és 1985 között végzett vizsgálat eredményeivel.

A kutatók 83, a területen őshonos madárfajra koncentráltak az adatok összevetésekor. Ezek között volt olyan, amelynek az élőhelye húsz év alatt csaknem 65 kilométerrel húzódott északabbra. A madarak ráadásul tavasszal korábban kezdik meg a vándorlásukat.

Kiderült azonban, hogy az északabbra fekvő területeken, például Kanadában vagy az Egyesült Államok északi részén sokkal nagyobb változások következtek be.

Rámutatnak: egyes hegyi növényfaj is magasabbra húzódott. Kalifornia déli részén például az alacsonyabban fekvő területekről számos növényfaj eltűnt a magas hőmérséklet és a hosszan tartó szárazság miatt, míg ezek a fajok megjelentek a hegyek növényei között. Hüllőkre is jellemző, hogy magasabb területeken keresnek maguknak kellemesebb élőhelyet.

Bár első hallásra úgy tűnhet, hogy jelentősen nem változtattak élőhelyükön az állatok és növények, a tudósok mégis nagy figyelmet szentelnek ezeknek a változásoknak, mivel igen rövid idő alatt zajlottak le.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×