eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Három tipp, hogyan kerülhető el a kullancscsípés

Ha az embert megcsípi egy kullancs, akkor nincs kizárva, hogy egyúttal a Lyme-kórral is megfertőzi az áldozatát. S bár a betegség antibiotikumokkal könnyen gyógyítható, jobb megelőzni a bajt - és elkerülni a kullancsokat.

Ha időben felfedezik, akkor a kullancsok által terjesztett Lyme-kór könnyen gyógyítható antibiotikummal. Árulkodó jel lehet a vörös folt; ha ez megjelenik a testen, valószínű a fertőzés, bár a kór nem minden esetben jár együtt ezzel a közismert tünettel.

A legjobb módja a Lyme-kór elkerülésének az, ha az ember megelőzi a kullancscsípést - hangsúlyozzák az amerikai járványellenőrzési és -megelőzési hatóságok. Can is három ötletük arra, miképpen lehet ezt megtenni.

1. Használjon rovarriasztó szert! A legismertebb a DEET (dietil-metil-toluamid), amelyet már a 2. világháború óta használ az amerikai hadsereg, de 1957 óta kereskedelmi forgalomban is kapható, és a legelterjedtebb rovarriasztó szer. A szúnyogokat és a kullancsokat is távol tartja, mert képtelenné teszi azokat arra, hogy megérezzék a csábító verejtékillatot. A szerrel a bőrt vagy a ruhát is be lehet fújni, ha azonban egy másikat, a permetrint alkalmazza, azzal csak a nadrágokat, a zoknit és a cipőt szabad befújni.

2. A ruháját is és a testét is alaposan vizsgálja át, ha a szabadból hazatér, és ha talál egy élősködőt, gondosan távolítsa el. A bőréből csipesszel távolítsa el a kullancsot. Ha ez a csípés után 24 órán belül sikerül, akkor igen csekély az esély arra, hogy az állatka megfertőzte a Lyme-kórokozójával.

3. A ház közelében használjon rovarirtót. Az acaricide nevű rovarirtót május végén, június elején alkalmazva akár 68-100 százalékkal csökkenthető a kullancsok száma - derült ki a vizsgálatokból.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×