eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rossz hír: a testmozgás nem akadályozza meg az elhízást

A gyerekek be vannak "programozva" arra, hogy sportosak-e vagy lusták, így nem segít megelőzni náluk az elhízást egy kicsivel több testmozgás - állítják brit kutatók. A vizsgálatukból az is kiderült, hogy a szigetországban a fiúknak kevesebb, mint a fele, a lányok közül pedig csak nyolcból egy mozog naponta egy órát.

A brit kutatók 300 plymouthi általános iskolás alapos vizsgálata alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a testmozgás mennyisége nincs összefüggésben a testtömeg-indexszel (BMI), azzal az adattal, amellyel azt szokták mérni, egészséges súlyú-e valaki.

A vizsgálat eredménye azt sugallja, hogy a gyerekek körében az elhízási "járványt" elsősorban az okozza, amit esznek, nem pedig az, hogy nem mozognak eleget.

Nagy-Britanniában a 2-15 év közötti gyerekek harminc százaléka túlsúlyos vagy elhízott - ez az arány a felnőttek között 25 százalékos volt 2006-ban. A helyzet súlyos problémát okoz - és egyelőre megoldhatatlannak tűnik, és a kormány éppen a minap döntött úgy, hogy 2010 helyett 2020-ban szabja meg annak a határidejét, hogy megállítsa az elhízott gyerekek számának folyamatos növekedését.

A Peninsula Medical School munkatársai megállapították, hogy azok a gyerekek, akik többet mozognak, egészségesebbek: alacsonyabb a vérzsír-szintjük és a vérnyomásuk. Ha azonban a deréktáji, illetve a bőr alatti zsírréteg vastagságát mérték, akkor már nem tudtak összefüggést kimutatni a mozgással.

Megállapították, hogy tízszeres különbség lehet a gyerekek fizikai aktivitása között; hogy a testmozgás mennyisége a korral nem változik; és azt is, hogy egy gyerek lehet nagyon aktív - és mégis magas a testtömeg-indexe - hangsúlyozta a kutatás egyik vezetője, Terry Wilkin professzor.

Szerinte az a tény, hogy a lányok kevesebbet sportolnak a fiúknál, lehet annak a következménye, hogy így vannak "programozva" - és ezt a társadalomnak el kell fogadnia.

Bár a testtömeg-indexhez semmi köze, a professzor szerint is arra kell bíztatni a gyerekeket, hogy mozogjanak - egyszerűen azért, mert ez egészséges. A kormányprogram viszont éppen azt irányozza elő, hogy rendszeresen mérjék a gyerekek testtömeg-indexét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×